Direct naar artikelinhoud

Lege rekken dreigen door truckersblokkades

De aanhoudende blokkades van vrachtwagenchauffeurs kunnen voor lege rekken in de supermarkten zorgen. Veel trucks kunnen de geblokkeerde distributiecentra moeilijk bereiken.

De kilometerheffing voor vrachtwagens blijft de gemoederen verhitten bij vrachtwagenchauffeurs. Voor de vijfde dag op rij stonden er gisteren op verschillende plaatsen in Wallonië filterblokkades op snelwegen en aan bedrijventerreinen. Handels-federatie Comeos trekt aan de alarmbel. "De bevoorrading van winkels komt in het gedrang, doordat vrachtwagenbestuurders de toegang tot verdeelcentra blokkeren", zegt directeur-generaal Jan Delfosse. "Enkele verkooppunten voor restaurantketens hebben zelfs al de deuren moeten sluiten."

1.250 werknemers in de Colruyt-depots in Ollignies en Gellingen (in de provincie Henegouwen) zijn momenteel werkloos. "Op een normale dag vertrekken daar 400 à 500 vrachtwagens, nu zijn dat er hooguit tien per uur", zegt Colruyt Group-woordvoerster Hanne Poppe. "Momenteel veroorzaakt dat nog geen lege rekken in onze Belgische filialen, maar de situatie mag niet te lang meer aanslepen. Het wordt met het uur moeilijker." Vooral bij bier, water, droge voeding en papierwaren, zoals toiletpapier, dreigen er tekorten. "Het is goed mogelijk dat ook medewerkers in onze winkels technisch werkloos worden."

Comeos eist actie van de overheid. "Deze blokkades zijn onwettig", zegt Delfosse. "Het gaat om een zuiver economisch conflict tussen vrachtwagenchauffeurs en de overheid, waar supermarktdepots het slachtoffer van worden. Het is hoog tijd dat de overheid, op lokaal niveau of federaal, ingrijpt en een einde maakt aan deze staat van wetteloosheid."