Direct naar artikelinhoud

Apple is in een klap 40 miljard dollar minder waard

Apple heeft in één klap liefst 40 miljard dollar van zijn waarde verloren. Beleggers dumpen massaal hun aandelen nu de iPhone-maker zijn wonden likt na pijnlijke kwartaalresultaten. Waarom zit Apple opeens in de problemen?

Om die verloren 40 miljard dollar (35,4 miljard euro) beurswaarde maar meteen in perspectief te plaatsen: het gaat om zowat de totale marktwaarde van Netflix vandaag.

Apple verkocht in zijn tweede kwartaal nog steeds voor een ronduit indrukwekkende 50,6 miljard dollar aan iPhones, iPads en Macs. Maar dat is wel 13 procent minder in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Daarmee komt een einde aan de constante kwartaalgroei die Apple sinds 2003 liet optekenen. Bij de openingsbel dook Apple gisteren ruim 7 procent lager. Later op de dag bleef het verlies rond 6 procent zweven.

Oorzaak voor de massale dumping: de ronduit teleurstellende resultaten van het tweede kwartaal. Drie verklaringen waarom het aandeel opeens niet meer zo geliefd is.

1. De iPhone-verkoop daalde met 16 procent

De iPhone is op dit moment goed voor zowat 65 procent van Apples omzet. Als de groei in de iPhone ook maar een beetje afneemt, is dat slecht nieuws voor het hele bedrijf.

Apple is grotendeels het slachtoffer van zijn eigen succes. Toen het bedrijf voor het eerst een telefoon met een groter scherm uitbracht, de iPhone 6 en 6 Plus, zorgde dat voor een absolute recordverkoop. Het blijkt moeilijk om dat te evenaren. Ondertussen blijven mensen hun iPhones langer gebruiken en zijn er meer degelijke en goedkopere telefoons op de markt. Nu de markt verzadigd is, moet Apple zich steeds meer op Android-gebruikers richten die de overstap kunnen maken.

2. De groei in China lijkt voorbij

Ondertussen is China de op een na belangrijkste markt voor Apple geworden. CEO Tim Cook kijkt naar het land om groei in de toekomst te blijven stimuleren, maar voor het eerst is ook daar een daling in de verkoop merkbaar van 26 procent. En de toekomst voorspelt niet veel goeds, want de smartphonemarkt in China lijkt gestabiliseerd.

3. Apples eigen voorspellingen liggen onder de verwachtingen

De totale verkoop van het derde kwartaal, dat nu aan de gang is en in juni zal aflopen, zal tussen de 41 en 43 miljard dollar liggen, verwacht Apple. Dat blijft niet eens een beetje, maar wel zwaar onder de verwachtingen van analisten. Die hadden volgens een rondvraag bij Bloomberg op een omzet van 47,4 miljard dollar gerekend.