Direct naar artikelinhoud

Allergisch door cannabis? Niets aan te doen

Uw handen jeuken na het rollen van een joint en sinaasappels doen uw tong opzwellen? Dan bent u mogelijk het slachtoffer van een oprukkende allergie: voor cannabis én citrusvruchten. Een remedie is er niet, zegt professor Didier Ebo (UZ Antwerpen).

Allergieën zijn al jaren in opmars, maar nu hebben we er wel een hele opmerkelijke bij. Steeds meer cannabisgebruikers kampen niet alleen met een allergie voor joints, maar ook voor citrusvruchten. "Heel bizar is dat", vertelt allergoloog Didier Ebo. "Een allergie voor sinaasappel of pompelmoes kwam vroeger zelden of nooit voor, maar de laatste drie jaren doken er allerlei gevallen op. Bovendien begonnen de al bekende fruitallergieën, voor appelen en peren, heftigere klachten uit te lokken, zoals bulten en vlekken."

Ineens hadden artsen te maken met een allergie die in geen enkel vakje paste. Ebo: "Tot voor kort konden we de fruit- en groenteallergieën in drie hokjes thuisbrengen. Ofwel ging het om een op zichzelf staande allergie: je eet iets en wordt er allergisch voor. Ofwel ging het om een allergie uitgelokt door een andere gevoeligheid. De twee klassiekers zijn een reactie op stuifmeel van bomen of een latexallergie: in het eerste geval krijg je kriebels van steen- en pitvruchten, in het tweede geval word je kortademig van bananen, avocado's en kastanjes."

Maar nu hebben stuifmeel en latex er een mogelijke medestander bij: cannabis. Die ontdekking was - zoals dat wel meer gaat in de wetenschap - een toevalstreffer, geeft Ebo toe. "Het was een dertiger met een citrusallergie die zelf met de vraag kwam: 'Dokter, zou het misschien te maken hebben met wiet?' De laatste keer dat hij heftig reageerde op fruit had hij blijkbaar eerst een joint gerookt. De vakliteratuur leerde ons dat er twee patiënten waren met hetzelfde verhaal: een Spanjaard en een Fransman. En dus trokken we op onderzoek uit. Van vijftien patiënten met een citrusallergie gaven er dertien aan ook cannabis te gebruiken. Bleek dat zij vaak last hadden van hun joints: niezen, snotteren, een dikke lip, jeukende handen. Zij dachten dat die klachten er nu eenmaal bij hoorden, maar niets is minder waar."

Ondertussen is Ebo's patiëntengroep in twee jaar tijd aangedikt tot 75 gevallen. Allergologen op nationale en internationale congressen bevestigen: meer mensen zijn allergisch voor cannabis én sinaasappels. Maar waarom duikt het probleem nu pas op en niet in de 'flowerpower'-jaren? "De hennepplantjes worden tegenwoordig enorm behandeld en gekruist om de concentratie aan psychoactieve stoffen op te krikken. Dat heeft ongetwijfeld ook effect op de samenstelling van bepaalde eiwitten. En laat nu net een specifiek eiwit, dat in alles zit wat plantaardig is, ook hier de boosdoener zijn."

Een remedie voor cannabisgebruikers is er niet, zegt Ebo. "Voor degenen met een allergie is de lol er meestal wel af. De meerderheid van mijn patiënten is ermee gestopt. Een dikke lip, jeukende vingers, kortademigheid, plezierig is dat niet."

Al stopt het verhaal niet enkel bij de wietrokers zelf, vermoeden allergologen. "Er zijn aanwijzingen dat ook de naasten van cannabisgebruikers allergisch worden, zowel voor joints als voor fruit."