Direct naar artikelinhoud

Van Buyten verlaat Standard langs kleine poort

Standard heeft zijn sportief raadgever Daniel Van Buyten aan de deur gezet. Er zat al langer een haar in de boter tussen voorzitter Bruno Venanzi, sportief directeur Olivier Renard en 'Big Dan'.

Daniel Van Buyten (39) en Standard zijn uit mekaar. Geen complete verrassing. De voorbije weken druppelden steeds meer negatieve signalen over de samenwerking naar buiten. Meerdere bronnen binnen de club lieten al uitschijnen dat het aflopende contract van 'Big Dan' niet verlengd zou worden. Gisteren kwam het abrupt tot een einde.

De rechtstreekse aanleiding daarvoor was het interview dat Van Buyten gisteren in Het Laatste Nieuws liet optekenen. Daarin stelde hij enkele transfers van de club in vraag. Van Buyten had zo zijn twijfels bij de komst van Dieumerci Ndongala en liet uitschijnen dat hij tegen het vertrek van Adrien Trebel was. "Als er niemand meer naar mij luistert, waarom zou ik dan nog blijven?", vroeg hij zich af.

Venanzi meldde Van Buyten zaterdag dat hij beter niet naar de uitwedstrijd tegen Waasland-Beveren zou komen. Van Buyten daagde niet op en wist op dat moment al hoe laat het was. Gisteren werd hij omstreeks 14 uur op Sclessin ontboden en kreeg hij het slechte nieuws te horen.

Het onderhoud duurde niet lang en volgens zijn entourage verliet Van Buyten Sclessin met een opgelucht gevoel. Na maandenlang getouwtrek kwam er zo een einde aan de interne machtsstrijd. Eerder werden ook al technisch directeur Axel Lawarée en algemeen directeur Bob Claes geslachtofferd. Van Buyten is de derde in het rijtje in amper negen maanden.

Renard waakt voortaan in zijn eentje over de sportieve belangen. Hij krijgt nu de macht in handen en rapporteert enkel nog aan Venanzi. Van Buyten, die als tussenpersoon moest fungeren tussen voorzitter en sportief directeur, valt weg uit het organigram van de club.

Van Buyten wenste nog niet te reageren. De ex-Rode Duivel slaat mogelijk een totaal andere weg in. Hij begon in december aan zijn trainerscursus bij de Belgische voetbalbond. Hij liet ook al weten dat hij heimwee heeft naar het veld.