Direct naar artikelinhoud

Nieuwe drug 'wax' baart autoriteiten zorgen

Een nieuwe drug, een concentraat van marihuana, doet de ronde in de VS en wint aan populariteit onder jongeren. Met straatnamen als 'wax', 'butter' en 'honeycomb' bevat het goedje, dat op lipbalsem lijkt, de potentie van vijftien tot twintig joints. Het betreft een brouwsel van wietolie en butaan. Bij de aanmaak van de drug durft het al eens foutlopen: ontploffingen in huislabo's zorgen voor lelijke brandwonden.

De Drug Enforcement Administration (DEA), de Amerikaanse overheidsorganisatie die belast is met het handhaven van de drugswet, heeft een nationale waarschuwing inzake wax uitgevaardigd. De drug is vooral aan de Westkust populair, maar is ook al opgedoken in onder meer Georgia en Indiana.

Hoewel het roken van wax tot psychotische aanvallen kan leiden, zijn het vooral de labo's die een bedreiging vormen. Marihuana wordt in solventen geweekt en vervolgens ingekookt. Daarbij worden stoffen als butaan gebruikt, die een groot ontploffingsgevaar inhouden.

Door de hoge concentratie van THC, de psychoactieve stof in cannabis, bereiken gebruikers van wax sneller een sterkere roes.

Het federale drugsagentschap bindt naast wax ook de strijd aan tegen synthetische drugs, die vooral bij jongeren populair zijn. Volgens de autoriteiten zijn er momenteel meer dan 200 soorten synthetische substanties op de immer evoluerende drugsmarkt.

Onlangs overleed een 16-jarige jongen in de staat Iowa na het innemen van NBOMe, een nieuw synthetisch tripmiddel.