Direct naar artikelinhoud

Franse ex-ministers strijden tegen seksisme

'Wij zwijgen niet langer'. Onder die titel hebben 17 vrouwelijke ex-ministers een oproep gedaan om een einde te maken aan het hardnekkige seksisme in de Franse politiek. Vorige week werd de groene politicus Denis Baupin beschuldigd van seksuele intimidatie.

Het moet eindelijk afgelopen zijn met het straffeloos betasten, anderszins lastigvallen of ongepast becommentariëren van vrouwen, schrijven de ex-ministers, onder wie Cécile Duflot (groenen), Aurélie Filipetti (socialisten), Fleur Pellerin (socialisten) en Nathalie Kosciusko-Morizet (republikeinen) in de Journal du Dimanche.

Een 'zwaargewicht' uit de socialistische regering vroeg Cécile Duflot haar mening over een afgevaardigde: "Hoe is ze, afgezien van haar geweldige borsten?" Het blijft niet altijd bij ongepaste opmerkingen, zei ex-minister Rama Yade: "Er zijn ook lui die aan je zitten, die twee handen om je middel plaatsen en je naar zich toe trekken." Minister van Financiën Michel Sapin moest vorig jaar nog zijn excuses aanbieden aan een journaliste wier 'onderrug' hij had betast. Vooral medewerksters van politici zijn kwetsbaar. Vaak zijn zij bang hun baan te verliezen als zij klagen of aangifte doen.

De Franse politiek was heel lang een mannenwereld. Mannen kregen voor het eerst algemeen kiesrecht bij de revolutie van 1848, vrouwen pas in 1944. In geen enkel land is die kloof tussen de invoering van mannen- en vrouwenkiesrecht zo groot, zei politicologe Magali Della Sudda in Le Monde.

Politiek was niets voor vrouwen, vonden mannelijke politici. "Zijn de handen van vrouwen gevormd voor het gevecht in de publieke arena?", zei senator Alexandre Bérard in 1919. "Meer dan voor het invullen van een stembiljet zijn de handen van vrouwen gemaakt om gekust te worden. Verleiden en moeder zijn, daarvoor is de vrouw gemaakt."

Inmiddels bestaat 27 procent van de Assemblée Nationale uit vrouwelijke afgevaardigden. Maar nog altijd geven mannelijke politici - niet zelden weinig aantrekkelijke heren - verlekkerd commentaar op de fysieke eigenschappen van vrouwelijke politici, journalisten en medewerkers. "Je bent 23 jaar. Achter je lopen drie afgevaardigden die de leeftijd van je vader hebben. Je hoort ze commentaar geven op je billen of op de omvang van je borsten, alsof het de normaalste zaak van de wereld is", zei een voormalige assistente van een parlementariër.

De affaire-Baupin heeft geen einde gemaakt aan zulke praktijken. De regionale politica Aurore Bergé vertelde vorige week hoe ze werd begroet door een mannelijke collega: "Ik zou wel een Baupin met je willen doen!"

Toch verandert er langzaam iets, denkt Della Sudda. Het gedrag van mannen als Denis Baupin wordt tegenwoordig unaniem veroordeeld.