Direct naar artikelinhoud

Bekaert rondt magische kaap

Het aandeel van Bekaert is gisteren door de grens van 200 euro gebroken. Dat gebeurde nadat de staaldraadproducent uit Zwevegem gisteren had gemeld dat hij in de Chinese stad Shenyang een nieuwe staalkoordfabriek in gebruik heeft genomen.

De koers van het aandeel van de staaldraadgroep Bekaert is dit jaar gestaag de hoogte in gegaan. Sinds de dip op 8 februari 2010, toen een koers van 101 euro werd aangetikt, is het aandeel in waarde verdubbeld. De grens van 200 euro was al sinds een tiental handelsdagen in zicht, maar het duurde even vooraleer die magische kaap werd gerond. Gisteren klokte het aandeel met 1,8 procent winst af op 202,10 euro.

Bekaert profiteert van het wereldwijde economisch herstel en meer in het bijzonder van de sterke groei van de Chinese economie. De staalkoordgroep is in het Aziatische land sterk aanwezig met sinds gisteren zeventien vestigingen op acht locaties. Op dit moment werken bijna 10.000 mensen voor Bekaert in China op een wereldwijde tewerkstelling van 25.000 mensen.

Groen

Het laatste belangrijke duwtje om het aandeel door de 200 euro te doen breken, kwam er dankzij de bekendmaking dat de Belgische groep in Shenyang een nieuwe fabriek heeft ingehuldigd, die ze zelf omschrijft als “de meest groene staalkoordfabriek” ooit gebouwd. In die fabriek past Bekaert de nieuwste technologieën toe om tot een zuiniger energieverbruik, een lagere impact op het milieu en een hoger comfort op de werkvloer te komen. Zo is de CO2-uitstoot bijvoorbeeld met liefst 18 procent verminderd, het afvalvolume is met een factor 8 gedaald en het machinelawaai waaraan werknemers zijn blootgesteld is met 8 decibel teruggedrongen, legt Bekaert uit.

Capaciteit

Dankzij dit uitbreidingsproject in Shenyang, in de provincie Liaoning, neemt Bekaerts productiecapaciteit voor tire cord (staalkoord dat wordt gebruikt in autobanden) in China met 25.000 ton toe, waardoor die tegen eind 2010 uitkomt op 450.000 ton per jaar.

Voor analisten bleek dit een positieve verrassing. Bekaert had dit jaar de doelstelling zijn capaciteit voor staalkoord in China uit te breiden tot 400.000 ton, maar dat wordt nu dus verhoogd tot 450.000 ton. “Bekaert is duidelijk heel fel overtuigd van de sterke vraag naar staalkoord. Ze gaan dit jaar makkelijk 10 procent organische groei halen”, klinkt het bij een analist. “Bij Bekaert valt het op dat ze heel ambitieus zijn in hun acties, maar heel voorzichtig in hun communicatie.”