Direct naar artikelinhoud

Ook op G20-top krijgen VS nauwelijks steun

Russisch president Poetin denkt dat hij tijdens het G20-overleg in eigen land een overwinning op punten heeft behaald op VS-president Obama. Die kreeg heel weinig steun voor een interventie in Syrië.

"Wie zijn vóór militaire actie in Syrië? VS, Frankrijk, Canada, Turkije en Saoedi-Arabië", zei Poetin. "Wie zijn tegen? Rusland, China, Zuid-Afrika, India, Indonesië, Brazilië. Argentinië, Italië, de paus en de secretaris-generaal van de VN. Telt u zelf maar na. Ik had niet verwacht dat landen als India en Indonesie zo fel tegen militair ingrijpen zouden zijn."

In 2008 begon de G20 als een poging om consensus te kweken voor de aanpak van de crisis. Het is nu een wedstrijd wie de meeste poppetjes achter zich krijgt. "Zelfs in eigen land is de grote meerderheid van de mensen tegen het voornemen van Obama", wreef Poetin in zijn afsluitende persconferentie van de top zijn Amerikaanse collega nog wat zout in de wonde.

Poetin bekende 20 minuten apart te hebben gepraat met Obama, maar zei dat beide leiders op hun standpunt waren gebleven. Poetin liet er geen misverstand over bestaan dat hij de Syrische regering zal blijven steunen - met humanitaire hulp maar ook met wapens. "Een unilaterale ingreep zonder steun van de internationale gemeenschap en de VN is onwettig", zei Poetin, die liet doorschemeren dat de G20-top hem had gesterkt in zijn verzet. "Het zal destabiliserend werken voor het hele Midden-Oosten en daarmee ook de wereldeconomie schade toebrengen. Elke destabilisatie in die regio leidt tot een hogere olieprijs."

Poetin citeerde Zuid-Afrikaanspresident Jacob Zuma die tijdens het diner had gezegd dat "alle kleine landen tegenwoordig rekening moeten houden met een eenzijdig ingrijpen van supermacht VS, als er binnenlands iets gebeurt wat de Amerikanen niet bevalt."

Poetin kwam zelfverzekerd over, in tegenstelling tot president Obama, die meteen na zijn Russische collega zijn persconferentie begon. De sterke oppositie tegen ingrijpen in Syrië tijdens de G20 schrikt hem niet af, net als de tegenstand in eigen land. "Iemand moet de internationale consensus over het gebruik van chemische wapens handhaven. Ik wil doen waarvoor ik gekozen en herkozen ben. En ik weet dat het juist is."

Roosevelt

Obama trok zelfs een vergelijking - "die ik niet wil trekken" - met WO II, toen ook Roosevelt nauwelijks binnenlandse steun kon krijgen voor het zenden van troepen naar Europa. Het probleem is dat Obama niet met bewijzen kwam dat Assad gifgas heeft gebruikt, maar andere landen opriep te vertrouwen op de VS-inlichtingen. Maar dat vertrouwen is er niet. Poetin zei dat "de chemische aanval een provocatie kan zijn van militanten die de buitenwereld willen betrekken in het conflict."

Obama gaf overigens geen antwoord op de vraag wat hij zal besluiten als het Congres dinsdag 'neen' zegt tegen ingrijpen.