Direct naar artikelinhoud

Groenen verdringen socialisten in de steden

Groen is het nieuwe rood in de steden. In Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen gaat de partij erop vooruit en nestelt ze zich naast sp.a. 'Evoluties in stemgedrag worden later overgenomen door de rest van het land.'

Hoewel een deelname aan een federale regering niet in het verschiet ligt, juicht Groen toch. De partij wint drie zetels in het Vlaams Parlement en telkens eentje in de Kamer en in het Brussels Parlement. Maar daarnaast haalt voorzitter Wouter Van Besien ook het sterke resultaat in de steden aan.

"Ik ben daar heel blij om", zegt Van Besien. "Evoluties in stemgedrag beginnen in de steden en worden later overgenomen door de rest van het land. Het legt een basis voor onze toekomst."

Een basis die ervoor zorgt dat Groen stilaan sp.a begint te verdringen. In de gemeente Leuven haalt Groen 17,7 procent, tegenover 17,9 procent voor sp.a. Eenzelfde beeld in het kanton Gent, waar de groenen op 16,2 procent en de socialisten op 19,4 procent uitkomen. Van Besien: "De inwoners zien dat we kunnen besturen. Het gaat ons niet om de macht en dat maakt van ons een atypische bestuurspartij."

De bestuursbonus kon Groen niet alleen in Gent verzilveren. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar de partij opnieuw in de regering wil plaatsnemen, valt er een forse stijging te noteren tot 17,9 procent. Sp.a blijft er stabiel op 19,5 procent. Ook in Mechelen gaat de partij erop vooruit om uiteindelijk uit te komen op 12,3 procent, tegenover 14,8 procent voor de socialisten.

Kamerlid en Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo. "Onze ambitie is niet om de positie van rood over te nemen, maar om de positie van Groen te versterken in en buiten de stad. En in een aantal steden gebeurt dat door samen te werken met sp.a."

Calvo meent dat een groen partijprogramma op lokaal niveau nog tastbaarder wordt. "In Mechelen is dat een verhaal van de autoluwe binnenstad, van 16,5 procent meer middelen voor het OCMW en van 14 miljoen euro voor meer parken. Daarbij hebben wij in de campagne als enige partij thema's uitgespeeld die leven in de steden, zoals mobiliteit. Het zorgt ervoor dat inwoners bezig zijn met ons programma. Denk aan Ringland, maar ook de talloze wijkinitiatieven."

Toch waakt Van Besien erover dat zijn partij niet wordt weggezet als een urbaan fenomeen. "Ook elders boeken we vooruitgang. Er is ook geen conflict in onze partij tussen de stad en de buitengebieden. We gaan ons dan ook niet opsluiten in de steden en zullen ons de komende vijf jaar inzetten om een even grote groei te behalen in de niet-stedelijke gebieden."