Direct naar artikelinhoud

Geen geld, geen liefde voor Guetta

Dance. David Guetta verdeelt én heerst al tien jaar over de dansvloer. Naar eigen zeggen voelt Le Dieu du Disco vandaag de hete adem van een nieuwe generatie in zijn nek. Maar eigenlijk hoeft hij zich voorlopig enkel te bekommeren om die van zijn machtige ex.

Morgenavond speelt David Guetta ten dans in Paleis 12 op de Heizel, nadat hij Tomorrowland twee keer mocht afsluiten deze zomer. Die sterrenstatus van de Parijse dj en producer werd gistermiddag nog eens bevestigd door Spotify. Op dit eigenste ogenblik voert hij de internationale ranglijst aan van meeste gestreamde danceartiesten aller tijden - goed voor iets meer dan een miljard streams wereldwijd. En als een uitgelekte lijst van DJ Mag Top 100 klopt, mag de Parijzenaar zich dit weekend ook een van de tien beste dj's ter wereld noemen. Dertig jaar na zijn eerste gig heeft David Guetta dan ook soms het gevoel "de koning van de wereld" te zijn.

Koning op Ibiza

Geen wonder dat gisterenmiddag alle zeilen bijgezet werden op Q Music. David Guetta kwam er zijn nieuwe single 'Dangerous' exclusief voorstellen en daar kwamen de nodige veiligheidsmaatregelen bij kijken: opnameapparatuur van journalisten werd vooraf geconfisqueerd, brave vragen en zoetsappige antwoorden werden tot de norm herleid, en een security porde je vlak na de laatste song snel terug uit de radiostudio. Guetta zelf leek evenwel in een opperbeste luim, en wisselde na de plaatvoorstelling nog rustig van gedachten met de programmator van Q over die nieuwe songs. Zijn hart en zijn ziel heeft hij uitgestort in de muziek, beweerde Guetta gisteren. Een uitgesleten promopraatje, denkt u vast. Maar misschien sprak hij effectief de waarheid. In een van de nieuwe songs hoor je immers "no money, no love" in het refrein. Een sluimerend angstbeeld van de superstar-dj, lijkt het.

In maart scheidde hij namelijk van zijn vrouw, en lekte een paparazzo beelden van de ster met een twintig jaar jonger badpakkenmodel. Een pijnlijke privébeslommering, in elk ander geval. Ware het niet dat zijn ex-vrouw Catherine Lobé, alias Cathy Guetta, ook beschouwd wordt als de sleutel tot het succes van Guetta. En anders bezit zij wel op zijn minst de sleutel tot het gigantische businessimperium van de Franse knoppendraaier. De afgelopen twintig jaar gold immers: hij de rockster, zij het zakelijke brein.

Een kwarteeuw geleden liepen ze elkaar tegen het lijf in de Franse nachtclub, waar zij als manager de plak zwaaide. Drie jaar later zette Lobé zich al in voor de carrière van Guetta. Zij was het die hem opwaardeerde tot resident-dj in de bekende nachtclub Pascha op Ibiza. Zij was het die elke stap zorgvuldig uittekende tijdens zijn internationale doorbraak. En zij was het die mee regeerde over Ibiza met Guetta's roemruchte F*** Me I'm Famous-feesten.

Verder ontwikkelde Cathy ook een eigen parfum, organiseerde ze privéfeestjes voor de happy few, en wist ze het Stade de France al enkele keren te laten vollopen voor het dancespektakel Unighted met David Guetta als headliner. Alle briljante marketing- en PR-stunts kwamen uit háár koker.

De inzet van de scheiding? Twee kinderen en een gedeeld fortuin van zo'n 30 miljoen euro. Geen bemoedigende gedachte voor Guetta. Want zoals Ilse Van Acker, Guetta's voormalige personal coach, al eens zei over Lobé in Knack: "Ze is beroemd om haar 'bijzondere' karakter. 'What Cathy wants, Cathy gets', zei David altijd."

De troon van de koning van de wereld wankelt. Of toch op zijn minst zijn schatkist.

Maar ere wie ere toekomt: Tomorrowland mag je eigenlijk haast net zo schatplichtig noemen aan de succesklim van Guetta. Als vaste headliner groeide de Parijzenaar gestaag mee met het wereldwijd bekende festival. De Schorre in Boom beschouwt de Parijse dj naar eigen zeggen daarom als zijn tweede thuis.

Gedrogeerd?

Haat bijt evenwel de nagels van succes af. Housefans van het eerste uur noemen Guetta vandaag een sell-out nadat hij de oversteek maakte naar dancepop, of wat ze in Amerika catalogeren onder het containerbegrip EDM (electronic dance music). Die stijlbreuk leverde Guetta wereldfaam op, maar degradeerde hem ook tot een dankbaar mikpunt van spot. Zo werden een tijd lang beelden gedeeld op het internet waaruit zou blijken dat Guetta een voorgeprogrammeerde set speelde. Opvallend genoeg kreeg de Parijse dj na die geruchten steun uit onverwachte en onverdachte hoek. Zo geloofde de gelauwerde producer Erol Alkan nooit dat Guetta zich zou laten vangen aan pre-recorded sets. "Ik kan me niet voorstellen dat een dj voldoening haalt uit een optreden waarvoor hij niets hoeft te doen. Dat de wereld David Guetta op handen draagt, is helemaal zijn verdienste."

Ook technopionier Jeff Mills distantieerde zich van alle criticasters. "EDM is niet de eerste zondebok van de elektronische muziek. Jaren geleden werd trance ook al beladen met alle zonden van Israël. En voordien was het vast nog iets anders."

Afgelopen zomer kwam de dj opnieuw onder vuur te liggen, toen een lolbroek een fragment van zijn Tomorrowlandshow selecteerde waarbij Guetta verweesd in het publiek tuurde, alsof hij gedrogeerd was. Iets wat zijn toenmalige vrouw altijd met klem heeft ontkend in Humo: "Vroeger kon hij er wat van, maar die tijd is voorbij. Je hebt vrij vlug door dat de twee niet te combineren zijn: je kunt niet én drugs slikken én een succesvol, rijk leven hebben. En aangezien niet drugs, maar muziek, creëren en organiseren onze passies waren, was de keuze vlug gemaakt."

Zelf verklaarde Guetta onlangs nog dat drugs niet nodig zijn, omdat hij zijn vreugde haalt uit de interactie met zijn publiek. "Ik ben geen dj die gewoon naar zijn platen kijkt. Ik hou ervan om mijn muziek te delen met mensen. Als ik het gevoel krijg dat die massa één geheel vormt, zie ik dat als de grootste overwinning."

David Guetta speelt morgen ten dans in Paleis 12. Er zijn nog tickets te koop. Listen verschijnt op 21 november bij Warner.