Direct naar artikelinhoud

Aardeachtige planeten overal in het heelal te vinden

Het moet in het heelal wemelen van de planeten zoals de aarde. Vrijwel elke zonachtige ster in het heelal heeft een planetenstelsel, en maar liefst één op de zes wordt vergezeld door een planeet ter grootte van de aarde. Dat zeggen sterrenkundigen op basis van de nieuwste resultaten van de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler, die deze week gepresenteerd worden. Kepler heeft het voorbije jaar 461 nieuwe exoplaneet-kandidaten ontdekt, waarmee de teller nu op 2.740 staat. Verreweg de meeste van die aarde-achtige planeten draaien op heel kleine afstand rond hun moederster, zodat het er te heet is voor leven.

AZG betreurt vrijlating moordenaar personeel in Somalië

Artsen Zonder Grenzen België betreurt de vrijlating van de moordenaar van de Belgische AZG-coördinator Philippe Havet en zijn Indonesische collega Karel Keiluhu. Aidiid Ilka Hanaf, het hoofd van de Somalische justitiële autoriteiten, heeft bekendgemaakt dat corrupte rechters de moordenaar van de AZG-medewerkers hebben vrijgelaten. Op 29 december 2011 werden Havet en Keiluhu bij een schietpartij in Mogadishu gedood. Er werd een verdachte opgepakt en veroordeeld, maar familieleden van de dader hebben politici en rechters omgekocht om diens vrijlating te bekomen, aldus Hanaf.

Twee Indiase soldaten gedood in conflict rond Kasjmir

Aan de bestandslijn in de betwiste regio Kasjmir laait de spanning tussen de vijandelijke kernmachten India en Pakistan weer op. Twee Indiase soldaten zijn gisteren tijdens een schotenwisseling met Pakistaanse militairen om het leven gekomen, deelde een Indiase legerwoordvoerder mee. Pakistaanse soldaten zouden in de dichte mist de bestandslijn overschreden hebben, en de mannen gedood. Zondag hadden beide landen elkaar al beschuldigd van schendingen van de wapenstilstand. Een Pakistaanse soldaat zou aan zijn verwondingen zijn bezweken, terwijl een andere zwaargewond zou zijn.

Nederlandse en Duitse soldaten vertrokken naar Turkije

De eerste Duitse en Nederlandse soldaten zijn gisteren vanuit Eindhoven vertrokken naar de Zuid-Turkse steden Adana en Kahramanmaras, voor de installatie van Patriot-luchtafweerraketten. Ter bescherming van NAVO-partner Turkije sturen zij en de VS elk twee Patriot-eenheden, die het land en de bevolking moeten beschermen tegen aanvallen met oorlogsraketten uit Syrië. De Patriot-raketten zelf arriveren naar verwachting op 22 januari. Tot nog toe lanceerde Syrië nog geen enkele raket richting Turkije, maar Syrische granaten doodden wel al meerdere Turken.

Griekse bossen verdwijnen in sneltempo door crisis

De Griekse autoriteiten hebben vorig jaar zowat 13.000 ton hout in beslag genomen dat op illegale wijze gekapt werd in de Griekse bossen. Door de crisis zien veel Grieken zich genoodzaakt om hun toevlucht te zoeken tot brandhout voor verwarming, heeft het Griekse ministerie van Milieu gemeld. Volgens het ministerie werden 3.105 klachten ingediend voor illegale houtkap, vooral in het noorden van het land. Daar is het tijdens de winter het koudst. De taks die Griekenland sinds oktober heft op huisbrandolie maakt verwarming te duur voor veel huishoudens.