Direct naar artikelinhoud

Bedrijfsleiders bang voor nieuwe crisis

Vervalt de economie binnenkort in een nieuwe recessie? Steeds meer indicatoren wijzen op een gevoelige vertraging van de economie. De economische barometer staat op slecht weer. Een aantal Belgische bedrijfsleiders is er niet gerust in. Ze vrezen voor een nieuwe crisis.

Begin dit jaar stond de economische barometer nog op mooi weer, maar sinds het tweede kwartaal is de bewolking boven de economie sterk toegenomen. Eerst viel het ondernemersvertrouwen terug, vervolgens begonnen ook de consumenten te twijfelen. Daarna volgden de harde cijfers. Na een groei met 0,8 procent in het eerste kwartaal vertraagde de economie in de eurozone in het tweede kwartaal tot 0,2 procent.

Duitsland, de locomotief van de eurozone, viel met een povere groei van 0,1 procent zogoed als stil, terwijl er in Frankrijk en Portugal zelfs sprake was van een nulgroei. De recentste cijfers voeden de wereldwijde vrees dat er opnieuw een recessie aankomt.

België doet het met een groei van 0,7 procent nog relatief goed. Maar ook in ons land valt de groei stilaan plat. "De economische bedrijvigheid heeft haar plafond bereikt. Er is sprake van een duidelijke stabilisering van de groei", zegt Geert Vancronenburg, conjunctuurwatcher bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

"De onzekerheid in de markt voel je vandaag heel sterk. Dat wordt natuurlijk gevoed door tal van indicatoren die niet bepaald rooskleurig zijn. De recentste cijfers van het Planbureau voor ons land zijn relatief positief, maar onvoldoende om het pessimisme bij de ondernemers te temperen. In zo'n omgeving gaan bedrijven eerder op de rem staan op het vlak van nieuwe investeringen. Dat leidt tot een cascade van groeivertragingen", zegt Luc De Bruyckere, voorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.

Het woord recessie weigeren de werkgeversorganisaties in de mond te nemen, maar veel economische groei valt er in de tweede helft evenmin te verwachten. De Bruyckere voorspelt zelfs een nulgroei. "Maar ik ben geen pessimist. De verwachting is dat we de tweede jaarhelft op hetzelfde niveau als vorig jaar zullen eindigen", zegt de Vokabaas.

Het VBO sluit zelfs een lichte krimp niet uit. "We leven in onzekere tijden. De toestand is fragiel. De sterke cijfers van begin dit jaar zien we in de komende twee kwartalen niet meer terug", zegt Vancronenburg. "Maar een diepe recessie moet je ook niet meteen verwachten. De bloedrode cijfers die we eind 2008 en begin 2009 zagen, zien we zeker niet terug. Als er al een krimp komt, dan spreken we hooguit over een cijfer na de komma."

De jongste cijfers van het Planbureau bevestigen hun aanvoelen dat de Belgische economie in de tweede helft van het jaar zogoed als stilvalt. Amper 0,7 procent groei valt er nog te rapen in ons land. Vergeleken met de 1,7 procent groei in de eerste helft van het jaar is dat een afknapper. Voor het hele jaar verwacht het Planbureau een groei van 2,4 procent, zelfs een beetje meer dan de 2,2 procent die in mei werd vooropgesteld. Wel stelt de federale instelling haar verwachtingen voor 2012 neerwaarts bij naar 1,6 procent.

De verwachting is dat de meeste Belgische bedrijven de groeivertraging aan den lijve zullen ondervinden. Alhoewel er ook uitzonderingen zijn. Een bedrijf als Umicore verwacht geen enkel negatief effect. "Het ziet ernaar uit dat 2011 het beste jaar in onze geschiedenis wordt", zei Thomas Leysen, voorzitter van de materiaaltechnologiegroep. Umicore levert katalysatoren voor de auto-industrie en is actief in de recyclage van kostbare metalen.