Direct naar artikelinhoud

Peeters (CD&V) tegen sancties voor langdurig zieken

Langdurig zieken kun je perfect aan het werk helpen zonder sancties op te leggen. Dat zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die zo een voorstel van N-VA afwijst.

Sinds eind vorig jaar kunnen langdurig zieke werknemers in een reïntegratieproject stappen. In samenspraak met een gespecialiseerd team en de werkgever wordt een plan opgesteld waardoor die persoon het werk kan hervatten. Hij kan bijvoorbeeld deeltijds of in een ander functie herbeginnen. In sommige gevallen wordt ook de werkomgeving aangepast.

De eerste resultaten zijn positief, oordeelt minister van Werk Peeters. Op ruim twee maanden tijd werden er zevenhonderd trajecten opgestart. "Driekwart kwam er op vraag van de werknemers zelf", zegt hij. "Dat wijst erop dat mensen niet bij de pakken willen blijven zitten. We moeten werknemers en werkgevers overtuigen van reïntegratie, omdat het goed is voor hen."

Nu sancties invoeren, zoals Kamerlid Jan Spooren (N-VA) voorstelt, is voor Peeters geen goed idee. "Het geeft de indruk dat reïntegratie een negatief verhaal is, wat het net niet is", zegt hij. "De mogelijkheid bestaat nog maar drie maanden, dus een echte evaluatie kunnen we nog niet maken. De eerste cijfers zijn echter hoopgevend."

Eerste stap

Het aantal langdurig zieken is de afgelopen jaren enorm gestegen in ons land. Sinds kort geeft de overheid meer geld uit aan ziekteuitkeringen dan aan werkloosheidspremies. De regering zoekt al maanden naar een oplossing om het tij te keren.

De invoering van het reïntegratietraject is een eerste stap, maar daarbovenop zouden zowel de werkgevers als de werknemers 'geresponsabiliseerd' moeten worden. Lees: ze zouden aankijken tegen sancties wanneer ze onvoldoende inspanningen leveren.