Direct naar artikelinhoud

Coucke koopt Omega Pharma terug

Het bod van stichter Marc Coucke op de beursgenoteerde aandelen Omega Pharma is geslaagd. Het aandeel verdwijnt vanaf morgen uit de Bel-20-index en straks van de beurs.

In september raakte bekend dat stichter Marc Coucke Omega Pharma via zijn holding Couckinvest van de beurs wil halen. Het overnamebod van Couckinvest op Omega Pharma blijkt nu gelukt te zijn. Na afsluiting van het bod heeft Couckinvest 91,32 procent van de aandelen van de distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten in handen. Dat is meer dan de drempel van 90 procent die als voorwaarde was gesteld.

Het welslagen van het overnamebod van Couckinvest was gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Zo was het de bedoeling minstens 90 procent van de uitstaande aandelen Omega Pharma in handen te krijgen. Dat is gelukt.

Een tweede voorwaarde was dat de Europese Commissie geen bezwaar zou hebben tegen de overname. Deze voorwaarde werd op 14 december vervuld.

De derde voorwaarde was misschien het meest tricky, gelet op de volatiele beurzen. Er mochten zich geen gebeurtenissen voordoen die een negatieve impact van meer dan 10 procent zouden (kunnen) hebben op de bedrijfskasstroom van Omega Pharma en de Bel-20 mocht niet onder de 2.040,14 punten zakken. Dat laatste gebeurde wel enkele keren tijdens de biedperiode, maar Couckinvest zegt nu dat aan deze voorwaarde 'voor zover nodig onherroepelijk' wordt verzaakt.

'Mooi beursparcours'

De aandeelhouder van het eerste uur houdt aan de doortocht van Omega Pharma op de beurs een jaarlijkse return van 22 procent over. "De farmagroep heeft een mooi parcours afgelegd", reageert Marc Leemans, analist van Bank Degroof. Leemans heeft slechts één bedenking: "De aandeelhouders die tien jaar geleden uitstapten, hebben het grootste deel van de rit ook gehad."

Omega Pharma bereikte zijn hoogtepunt van 68,12 euro op 19 juli 2007, de rit omhoog ging het hardst in de eerste jaren na de beursintroductie. Het aandeel sloot gisteren 1,5 procent hoger, na de heropening van het overnamebod, op 35,92 euro. Dat is nipt onder het bod van 36 euro, iets meer dan de helft van de piek in 2007 en ruim tien keer zoveel als de intekenprijs bij de beursgang van omgerekend 3,10 euro.

De rit op de beurs leek vaak op een achtbaanrit. Wat CEO Marc Coucke het meeste parten speelde, waren allicht zijn zeer gedetailleerde en vaak te optimistische prognoses.

Een grote aandeelhouder verwoordt het zo: "Omega Pharma kocht je best in oktober of november na de winstwaarschuwing en de val van het aandeel. En winst nemen deed je in april of mei. Dat was de beste manier om met Omega Pharma om te gaan."

Ook als er geen winstwaarschuwing kwam, begon het de beleggers vaak in het najaar te dagen dat de vooruitzichten niet meer binnen handbereik lagen. De toplui van Omega Pharma blonken dan ook niet uit in heldere communicatie.

Afsplitsing Arseus

In 2002 bijvoorbeeld ontkende Omega Pharma een week lang alle geruchten over het niet halen van de prognoses, en haalde dan bakzeil met een winst- en omzetalarm. Daarna ontstond er een hetze, waarbij kleine beleggers Omega Pharma ervan beschuldigden dat het bedrijf zijn verwachtingen eerst temperde tijdens een ontmoeting met grote beleggers en pas daarna en plein public.

Een van de meest memorabele momenten in het beursparcours van Omega Pharma was de afsplitsing van Arseus, de afdeling die producten en diensten levert aan apothekers, tandartsen en ziekenhuizen. De aandelen van Arseus werden in oktober 2007 aan het grote publiek gesleten. "De crisis was op dat moment al aan het uitbreken", zegt een zakenbankier die betrokken was bij de operatie. "Ik herinner me dat de plaatsing van die aandelen heel wat minder vlot ging dan verwacht." Maar de operatie werd desondanks tot een goed einde gebracht.

Het was Marc Coucke die Omega Pharma, na een management buy out naar de beurs bracht, en het is Coucke die de stekker eruit trekt. Als Couckinvest via het heropende bod dat loopt tot 6 januari minstens 95 procent van de aandelen in handen krijgt, volgt een uitrookbod. En vervolgens de beursexit.