Direct naar artikelinhoud

EU-landen halen vervullen beloftes ontwikkelingshulp niet

Verschillende lidstaten van de Europese Unie lossen hun beloftes op het vlak van ontwikkelingshulp niet in. Volgens een rapport van de Europese Commissie zouden de lidstaten dit jaar 54 tot 55 miljard euro vrijmaken voor ontwikkelingshulp, wat overeenstemt met 0,45 of 0,46 procent van het bruto nationaal inkomen. Officieel had de EU zich voorgenomen om de ontwikkelingshulp dit jaar op te trekken tot minstens 0,56 procent, als tussentijdse doelstelling om tegen 2015 de befaamde drempel van 0,7 procent te halen. “Er is een kloof van twaalf tot dertien miljard euro”, stelt het rapport vast. België krijgt een schouderklopje.

Aandeelhouders worden beter beschermd

De ministerraad heeft gisteren het licht op groen gezet voor de uitvoering van een Europese richtlijn die aandeelhouders van beursgenoteerde vennootschappen beter beschermt. Tegen midden volgend jaar moeten de betrokken bedrijven de regels toepassen. De Europese richtlijn moedigt de aandeelhouders aan hun stemrecht uit te oefenen, ongeacht de plaats waar ze verblijven. Ze kunnen voortaan bijvoorbeeld elektronisch deelnemen aan en stemmen op de algemene vergadering.

Zomerstormen 2009 erkend als ramp

De federale regering erkent de zware hagel- en regenstormen tijdens de zomer van vorig jaar als natuurramp. Door die erkenning kunnen de getroffenen een schadedossier indienen bij de provinciegouverneur. Ze krijgen daar drie maanden de tijd voor. Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom (Open Vld) belooft dat de schade dan binnen de drie weken deels vergoed wordt, als ze nog niet uitbetaald is door de verzekering.