Direct naar artikelinhoud

Webwinkel Zalando mikt bij beursgang op half miljard euro

Zalando, Europa's grootste schoenenverkoper, gaat vandaag naar de beurs. Maar de aandelenemissie van het Duitse bedrijf is alleen bestemd voor inwoners van Duitsland en Luxemburg. In andere landen worden de stukken niet te koop aangeboden, althans niet aan particulieren.

Een aandeel Zalando kost bij de opening van de beurs in Frankfurt 21,50 euro. Zalando wordt met de vastgestelde prijs een waarde toegekend van 4,9 miljard euro. Er worden maximaal zo'n 28,1 miljoen aandelen naar de beurs gebracht, oftewel 11,3 procent van het aandelenkapitaal van de onderneming. De opbrengst van het beursdebuut komt op 605 miljoen euro. Onder beleggers is er enorm veel animo voor de aandelen. Volgens Zalando was de vraag ruim tien keer zo groot als het aanbod.

Zalando is in de zes jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot de grootste verkoper van kleding via internet van Europa. Het bedrijf behaalde in de eerste helft van dit jaar een omzet van 1 miljard euro. Daarbij wist het voor het eerst een licht positief bedrijfsresultaat in de boeken te zetten. Na de oprichting in 2008 werden snel nieuwe afzetgebieden aangeboord. Duitsland en Oostenrijk (2009) zijn qua omzet de grootste markten. In 2010 betrad Zalando de Nederlandse markt en werd het bedrijf ook actief in Frankrijk. Een jaar later volgden Italië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland en in 2012 werden Zweedse, Belgische, Spaanse, Deense, Finse, Poolse en Noorse webwinkels toegevoegd.

Rocket Internet

De Duitse investeerder Rocket Internet, een van de eerste geldschieters van Zalando en deels eigendom van de broers Samwer, gaat donderdag naar de beurs. De beursgang moet tot 1,4 miljard euro opleveren. Zalando mikt op een opbrengst van ruim een half miljard euro. Met de opbrengst van de beursgang wil Rocket Internet nieuwe bedrijven helpen opzetten, bestaande start-ups financieren en zijn eigen positie in een aantal meer gevestigde ondernemingen verstevigen. De totale marktwaarde van het bedrijf zou kunnen oplopen tot 6,2 miljard euro. Er worden alleen nieuwe aandelen uitgegeven, de huidige eigenaars behouden hun stukken.