Direct naar artikelinhoud

Aanklacht tegen Ronald Janssen wordt verzwaard

Het parket van Hasselt wil de aanklachten tegen Ronald Janssen verzwaren. Naast moord en verkrachting wil het de leraar uit Loksbergen ook voor assisen brengen wegens foltering van zijn buurmeisje Shana Appeltans. Dat nieuwe element bleek gisteren tijdens een bijzondere zitting van de raadkamer.

Ronald Janssen ontvoerde en vermoorde de Diestse studente Annick Van Uytsel (18) in 2007. Dat kwam pas aan het licht in januari 2010, vlak nadat Ronald Janssen was opgepakt voor de moorden op zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (21). De raadkamer van Hasselt zette gisteren de eerste stap in de verwijzing van Janssen naar assisen. Ronald Janssen zelf was daarbij niet aanwezig. Hij weigerde naar de zitting te komen. De voorzitter van de raadkamer maakte zich daar druk over tegenover de advocaat van Janssen.

Ronald Janssen wordt beschuldigd van drie moorden en van de vrijheidsberoving van Annick Van Uytsel. Vrijheidsberoving omdat hij de studente van haar fiets sleurde en ontvoerde naar zijn woning in Loksbergen. Bij Shana Appeltans komt daar ook de beschuldiging van verkrachting én foltering bij. Dat laatste is nieuw. “De beschuldiging van foltering nemen we mee naar het assisenproces als ernstig vermoeden”, zegt de Hasseltse procureur des Konings Marc Rubens. Aanleiding daarvoor zijn de eerste verklaringen van Ronald Janssen over de omstandigheden van de dood van Shana Appeltans. In eerste instantie bekende hij de verkrachting van het meisje. Later kwam hij daarop terug en zei hij dat hij zich ‘dat’ niet meer herinnerde. Volgens zijn advocaat Adam Miskovic hebben de verklaringen van Janssen niets van doen met foltering. Uiteindelijk zal het aan de juryleden op het assisenproces zijn om te oordelen of de aanklachten overeind blijven.

Eind deze maand beslist de raadkamer over de doorverwijzing van Ronald Janssen. Vervolgens verhuist het dossier naar het parket-generaal in Antwerpen. Wellicht zal Ronald Janssen zich in september voor het hof van assisen moeten verantwoorden. Ronald Janssen bekende ook een reeks oudere verkrachtingen en aanrandingen. Die zullen volgens het parket in Hasselt los van het assisenproces worden behandeld. (bjm)