Direct naar artikelinhoud

Aftrek woonlening verdeelt regering

De regeringspartijen zijn het oneens over de woonbonus, het fiscaal voordeel dat een hypothecaire lening oplevert. Punt van discussie is de vraag of het nieuwe systeem met terugwerkende kracht geldt.

Wie een huis of appartement bezit, geniet van een fiscaal voordeel. Tot nog toe hing die woonbonus af van het hoogte van het inkomen. De regel was: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belastingbesparing. Bij de opmaak van de begroting voor 2012 werd dat principe aangepast. Elke belastingbetaler krijgt voortaan hetzelfde belastingvoordeel.

Iedereen met een belastbaar inkomen van 37.890 euro of meer zou daardoor slechts 45 procent van zijn leningsuitgaven kunnen recupereren in plaats van 50 procent. Voor wie slechts 12.000 euro verdient, zou het voordeel stijgen van 32 tot 45 procent.

Op een geanimeerde bijeenkomst van het kernkabinet bleek gisterochtend dat de coalitiepartners het niet eens raken over de concrete uitvoering van de fiscale maatregel. Volgens het kabinet-Vanackere (CD&V) was er gisteravond een compromis bereikt, maar de andere meerderheidspartijen ontkennen dat. De Franstalige socialisten (PS) en de Vlaamse christendemocraten (CD&V) vinden dat het tarief zowel voor nieuwe leningen als voor bestaande moet gelden. Open Vld, MR en cdH eisen dat de maatregel alleen voor de nieuwe leningen zou gelden.

"We kunnen de regels toch niet veranderen in het midden van het spel", merkte Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Mensen kopen een huis, maken hun berekeningen op basis van de bestaande cijfers en sluiten dan een lening af." MR-vicepremier Didier Reynders trad hem bij. Voor de Franstalige liberaal is het "ondenkbaar" dat de nieuwe regels ook de oude leningen beïnvloeden. "Dat principe hebben we nooit gehanteerd voor hypothecaire leningen", aldus de ex-minister van Financiën.

De twee kregen de steun van vicepremier Joëlle Milquet (cdH). Dat was blijkbaar zo opmerkelijk dat Laurette Onkelinx (PS) zich liet ontvallen: "Tiens, Joëlle, verdedig jij nu ook al de liberalen." Milquet heeft hoe dan ook een voorstel om een uitweg te vinden: in 2014 zou de nieuwe regels beginnen.

PS en CD&V verwezen naar de nieuwe regels voor bedrijfswagens. Die gelden niet alleen voor nieuwe maar ook voor oudere wagens. De liberalen merkten op dat een wagen geen huis is. "Een huis of appartement koop je één of twee keer in je leven. Dat is iets anders dan een auto", klonk het.

Volgens de liberalen is het akkoord onduidelijk over de manier waarop de maatregel, die miljoenen huiseigenaars raakt, geïnterpreteerd moet worden. Hun tegenstanders zien het anders. "Ze interpreteren het bereikte compromis gewoonweg fout." De maatregel heeft geen enorme impact op de begroting. "Maar het gaat over het principe", vindt een regeringslid.