Direct naar artikelinhoud

lTussen 16.30u en 17.30u, schietpartij op eiland Utoya lVermoedelijke blonde dader opgepakt lMinstens negen, mogelijk twintig doden Dolle schutter richt bloedbad aan

Een Noorse dolle schutter die zich uitgaf als agent heeft een bloedbad aangericht op een zomerkamp van de jeugdafdeling van de Noorse socialistische partij van premier Jens Stoltenberg. Er vielen minstens negen doden. Een ooggetuige beweert dat hij tot twintig lichamen zag drijven in de zee. De dader is gearresteerd.

"Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Minstens twintig dode mensen liggen in het water". Het is vrijdagavond. Een onthutste Andre Skeie (26) staat de internationale media te woord. Enkele uren geleden heeft hij zich met zijn bootje naar het eiland gerept om mensen te evacueren, nadat hij op de radio over de schietpartij hoorde. De Noorse politie spreekt van minstens negen, mogelijk meer doden.

Een operatie om het eiland te beveiligen is bij het ter perse gaan nog in volle gang. Boven de bossen en groene grasvlakte met tientallen tentjes cirkelen helikopters. De politie durfde niet uitsluiten dat er nog explosieven op het eiland waren, of er mogelijk meerdere daders actief waren.

Het drama op Utoya begint kort nadat in Oslo de autobom ontploft. Een man die zich identificeert als politie-agent vertelt dat hij het kamp komt controleren. "Hij vertelde dat het een routinecontrole was, die verband hield met de terreuraanslag in Oslo", vertelt een getuige aan VG Nett, de website van een nationale krant. De agent wekt in eerste instantie geen wantrouwen. Getuigen omschrijven hem als groot en blond, doordeweeks Noors. Tot hij één of meerdere wapens tevoorschijn haalt en willekeurig iedereen neermaait die op zijn weg komt. "Er werd erg veel geschoten. We verstopten ons meteen onder een bed. Het was zeer beangstigend," vertelt een jonge vrouw aan de Britse zender Sky.

"De situatie ging van kwaad naar erger," zegt politiewoordvoerder Runar Kvernen. Volgens Kvernen zijn er op het ogenblik van de schietpartij 560 tieners, vooral 15- en 16-jarigen, aanwezig in het kamp, waar Stoltenberg vandaag op bezoek zou gaan.

Wanneer de man door de veiligheidsdiensten wordt overmeesterd is het al te laat. Voor minstens negen mensen komt alle hulp te laat. Er vallen ook veel gewonden.

Bjorn Jarle Roberg-Larsen, een partijlid die contact heeft met de tieners op het eiland, vreest ondertussen voor het lot van kinderen die in paniek in zee sprongen. "Kinderen zijn in paniek het water in gerend, maar Utoya is ver van het vasteland. Anderen houden zich nog altijd verborgen. Diegenen met wie ik sprak willen niet meer vertellen. Ze zijn doodsbang."

De Noorse televisie toont wat later rechtstreekse beelden van mensen die zich nog altijd in het water bevinden. Er zijn ook dode lichamen te zien die in het water dreven, mensen die zijn neergeschoten of verdronken in het ijskoude water.

Volgens de politiewoordvoerder van Oslo, Sveinung Sponheim, is de gearresteerde man even voor de middag opgemerkt in het stadscentrum van Oslo. Korte tijd later ontplofte daar de autobom. (MR)