Direct naar artikelinhoud

Multinationals eisen strengere klimaatambities EU

Grote multinationals vragen de EU om een CO2-emissiereductie van 30 procent tegen 2020 na te streven. Alleen zo kan de EU concurrentievermogen behouden, zeggen Nike, Philips, Coca-Cola, Unilever, Nokia en 67 medestanders in een oproep.

Milieuorganisaties staan niet langer alleen met hun eis om de Europese doelstelling van 20 procent CO2-reductie tegen 2020 op te trekken naar 30 procent. Ook machtige spelers op de markt willen dat. Aan de vooravond van een stemming daarover in het Europees Parlement roepen 72 multinationals de EU op de verhoging in te voeren om zo het concurrentievermogen te behouden. In andere werelddelen is een hevige groene technologische race bezig die volgens de bedrijven enkel bij te benen is wanneer Europese ondernemingen weten dat investeringen in die richting overeenstemmen met het beleid. Minder ambitieuze doelstellingen zullen duurder uitvallen en minder economische kansen bieden, zo schrijven de ondertekenaars.

De groep is samen goed voor meer dan 3,8 miljoen werknemers met een jaarlijkse omzet van meer dan 1 biljoen euro, een bedrag hoger dan het gecombineerde BBP van Polen, Zweden en Oostenrijk. De marktleiders vertegenwoordigen zeer uiteenlopende bedrijven, van Alpro, Barilla en Carrefour over British Telecom, Nokia en Sony tot H&M, Ikea, Allianz, Capgemini, Crédit Agricole en BNP Paribas.

Ze stellen dat een snelle overgang naar de koolstofarme economie de kosten van emissiereducties compenseren. Daarom vragen ze een Europees beleid "dat innovatie en investeringen in duurzame en efficiënte energie aanspoort en de Europese energieveiligheid garandeert". Zo kan dan tegen 2020 zeker 45,5 miljard euro bespaard worden op de invoer van olie en gas. Energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen zullen de economische afhankelijkheid van invoer en kwetsbaarheid voor prijzen van fossiele brandstoffen nog verder doen dalen, zo klinkt het. In totaal kan de jaarlijkse olie- en gasrekening tegen 2020 zo minstens 600 miljard lichter zijn dan vandaag.

De financiering van groene investeringen kan komen uit de instrumenten die zijn voorzien om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Een voorbeeld zijn de veilingopbrengsten uit het Emission Trading Scheme van de EU. Een doelstelling van 30 procent zou België 2 miljard aan extra inkomsten opleveren, zo melden de ondertekenaars.

Ze benadrukken daarnaast dat een verhoogde klimaatambitie nieuwe banen schept. Scherpere klimaatambities en sterker beleidskader resulteren tegen 2020 meer bepaald een nettotoename van 6 miljoen Europese banen.