Direct naar artikelinhoud

De verliezer van de dag heet Karl Rove

Mitt Romney is niet de grootste verliezer bij de Republikeinen. Zijn nederlaag zal worden aangerekend aan Karl Rove. De campagnestrateeg bracht ooit George W. Bush aan de macht en was zeer zeker van de overwinning voor Romney.

Op het ogenblik dat op de tekstband onderaan het Fox News-scherm verscheen dat Barack Obama als winnaar van de verkiezingen werd geprojecteerd, zat Karl Rove op hetzelfde beeld staalhard te ontkennen dat de president gewonnen had. Nee, hield hij vol, in Ohio is nog maar 75 procent van de stemmen geteld en ja, Romney, kan nog steeds winnen want er zijn slechts 991 stemmen verschil.

Toen gebeurde iets vreemd. Rove, die doorgaans op Fox News als keizerlijke hoogheid wordt behandeld en dan ook nooit wordt tegengesproken, kreeg plots flink tegengas van de moderator. Nog wat later hoorde je de andere panelgasten zelfs lachen om zijn halsstarrigheid. Rove schoof ongemakkelijk heen en weer op zijn stoel. De genadeslag volgde toen co-presentator Megyn Kelly achter de schermen twee experten ging interviewen van het Fox-team die uitlegden waarom ze de overwinning aan de president toewezen. Het was een zeldzaam televisiemoment op een zender die door Democraten verguisd wordt voor zijn openlijk Republikeinse en conservatieve sympathieën.

Het fragment stond meteen op Youtube. Dat is echter het minste van Roves zorgen. De campagnestrateeg die in 2000 nog George W. Bush aan de macht bracht door de evangelische christenen vanuit hun kerken in het harnas te jagen tegen Al Gore klopte zich eerder dit jaar op de borst dat hij Romney aan een Republikeinse overwinning zou helpen.

De voormalige adjunct-kabinetschef in het Witte Huis onder Bush zette Crossroads GPS ('Grassroots Political Strategies') in - zijn eigen Super PAC, een politiek actiecomité dat onbeperkt en anoniem geld mag ophalen. Met Crossroads GPS verzamelde hij maar liefst 165 miljoen dollar, geld dat grotendeels werd geïnvesteerd in negatieve reclame tegen president Obama.

Rove gebruikte het netwerk van geldschieters dat hij opbouwde in zijn Bush-jaren om vele miljoenen dollars fondsen te verzamelen bij steenrijke conservatieven. Onder hen bevonden zich onder meer Trevor Rees-Jones, de ceo van Chief Oil & Gas uit Dallas, Bradley Wayne Hughes, eigenaar van het opslagbedrijf Public Storage Inc, uit Kentucky, en TRT Holdings van Robert Rowling dat vanuit Dallas hotelketens beheert.

Rove mag vanaf vandaag bij alle miljonairs vertellen waarom hun investering is mislukt en mag zich dan ook stilaan afvragen of zijn Super PAC in de toekomst nog levensvatbaar zal zijn. Na de tweede Republikeinse nederlaag op rij in presidentsverkiezingen sinds 2008 wordt verwacht dat veel conservatieve donoren voor hem de deur zullen dichtklappen.

Een schrale troost: hij is niet de enige Republikeinse strateeg die vandaag door de modder moet kruipen. Fox News-analist Dick Morris voorspelde enkele maanden geleden een Republikeinse overwinning met de omvang van een "aardverschuiving" in deze verkiezingen. De radicale conservatieve Fox-commentator Bill O'Reilly waarschuwde hem in zijn programma dat deze voorspelling zo optimistisch was dat een Obama-overwinning het einde van zijn carrière zou betekenen. "Dan zal je koelkasten verkopen in Topeka", grapte hij.

De bewoners van deze afgelegen stad in Kansas krijgen binnenkort een sip kijkende vertegenwoordiger aan de deur, met een wijze les: you can buy yourself a refrigerator, but you can never buy the president. Karl Rove zal het geweten hebben.