Direct naar artikelinhoud

Van alle strijdstaten is Ohio de belangrijkste

Op luttele dagen van verkiezingsdag richten beide campagnes al hun pijlen op de beslissende strijdstaten. In deze swing of battleground states kan dinsdag het verschil worden gemaakt. Vooral Ohio wordt fel bevochten.

De belangrijkste strijdstaat is ongetwijfeld Ohio. Om het Witte Huis te winnen moet een presidentskandidaat volgens de huidige voorspellingen de 18 kiesmannen van The Buckeye State voor zich kunnen winnen. Zijn kiezers zijn de perfecte weerspiegeling van de verschillende bevolkingsgroepen en sociale lagen waaruit het Amerikaanse electoraat bestaat. Noem Ohio gerust maar een mini-Amerika.

Het noordoosten van de staat, waaronder Cleveland en de voorsteden, is Democratisch. Daartegenover staan Republikeinse landbouwgebieden rond het centrale Cincinnati. De beslissing valt in de staat daarom altijd in de ideologisch wispelturige centrumregio rond Columbus. Daar wonen veel blue collar workers: laaggeschoolde, meestal blanke werknemers uit de productie-industrie die naargelang hun sociaaleconomische situatie de ene verkiezing Republikeins en de andere Democratisch stemmen. Democraat Obama won er in 2008, Republikein George W. Bush won er in 2004.

Spannend dit jaar is dat volgens de recentste peilingen van Quinnipiac University/ New York Times/CBS News president Obama onder deze kiezers ongeveer even hoog scoort als Romney. Meer zou hij niet nodig hebben om de volledige staat te winnen, want volgens het gemiddelde van alle peilingen in Ohio ligt de president er nu met 2,3 procent voor op Romney.

De reden waarom Obama in Ohio relatief goed scoort, is zijn federale steunprogramma van 80 miljard dollar voor de noodlijdende auto-industrie, waardoor de lokale economie drijvende bleef. De Obamacampagne tekende er Romney af als een potentiële 'banendoder' omdat hij de 'bailout' voor de wagenbouwers bestreed.

De president verwees op campagne in Ohio ook naar de positieve jobcijfers. "Bedrijven hebben meer werknemers aangeworven in oktober dan ooit in de voorbije acht maanden."

De Republikeinen waren er als de kippen bij om te melden dat de werkloosheid nog steeds op 7,9 procent staat. De staat van de economie domineerde zo weer volop de campagne nadat orkaan Sandy enkele dagen de politieke agenda had weggekaapt. In strijdstaten waar het weer niet lelijk huishield, kan de interpretatie van de nieuwe groeicijfers Obama maken of kraken.

Romney ligt volgens het gemiddelde van alle polls nog voor in de strijdstaten Florida (+1,2 procent), North Carolina (+3,8) en moet naast Ohio vooral vechten in Virginia (een voorsprong van slechts +0,5 procent.) De president loopt uit in New Hampshire (+2), Iowa (+2), Nevada (+2,7) en Pennsylvania (+4,6). Colorado blijft voor Obama een cliffhanger, want daar heeft de president slechts 0,9 procent voorsprong meer.

In elke staat heeft Obama wel een dubbelcijferige voorsprong bij de vrouwen, terwijl Romney het beter doet onder mannen. Obama scoort het best bij de jongeren, Romney bij de gepensioneerden. De mobilisatie onder gender- en generatiedoelgroepen bepaalt dus op 6 november mee wie de volgende vier jaar in het Witte Huis zetelt.