Direct naar artikelinhoud

Nederlandse Selexyz-boekhandels op rand van bankroet

De toekomst van prestigieuze boekwinkels in Rotterdam (Donner), Maastricht en Amsterdam (Scheltema) hangt aan een zijden draadje. Moederbedrijf Selexyz verkeert in nood. De keten toonde enkele jaren geleden nog interesse om ook in Leuven een winkel te starten.

De 400 medewerkers van Selexyz kregen voor kerst te horen dat hun salaris voorlopig bevroren blijft, meldt de Nederlandse krant Trouw. Volgende week maakt Selexyz bekend hoe de keten de problemen het hoofd gaat bieden. Een half jaar geleden is het bestuur afgetreden en vervangen door een interimbestuur dat op zoek is naar financiering. Selexyz, een keten van zestien vooraanstaande boekwinkels die sinds begin jaren negentig één bedrijf vormen, wil klanten trekken met grote boekenpaleizen in mooie gebouwen waar de boekenliefhebber uren rond kan struinen en iets kan drinken in inpandig cafés.

"Dit is een lastige formule", zegt Jaap Boter, bijzonder hoogleraar boekhandels aan de Universiteit van Amsterdam tegen Trouw. "Bij een Ako of een Bruna, met alleen bestsellers, rendeert iedere meter boekenplank. Maar met een groot assortiment is er maar een klein stukje boekenplank dat goed loopt. Voor al die slecht renderende boeken is wel veel personeel nodig, dat bovendien ook nog hoog opgeleid moet zijn en dus relatief duur is, omdat de klant service verwacht."

De boekverkoop in Nederland daalt al sinds 2007. Toen werd er 5 procent meer boeken verkocht dan nu. Bovendien heeft Selexyz te laat ingespeeld op het inzetten van internet als verkoopkanaal. In Nederland is het tegenwoordig ook bij ons actieve Bol.com koploper in dit segment. Tegenwoordig kun je ook bij Hema boeken online bestellen. En dit jaar opent de grootste boekenwebwinkel in Amerika, Amazon, een Nederlandse vestiging.

Selexyz heeft geen winkels in Vlaanderen. In 2008 was er wel even sprake van dat het bedrijf in Leuven, zijn intrek zou nemen in de leegstaande Sint-Jacobskerk, maar dat project kwam niet van de grond. Dergelijke locaties zijn het visitekaartje van de keten.

De winkel in een oude dominicanerkerk in Maastricht werd door The Guardian uitgeroepen tot de mooiste ter wereld. (VK/BE)