© BELGA

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

Ciao Fabian: uitzinnig Gents Kuipke wuift Cancellara uit

Een volledig uitverkocht Kuipke, goed voor 6200 personen, nam zaterdagavond en -nacht afscheid van de 35-jarige Fabian Cancellara. De Zwitser zette een streep onder zijn rijkgevulde carrière als renner. Een horde uitzinnige fans zorgden voor enkele kippenvelmomenten en het dak van de Gentse wielertempel ging er helemaal af toen Spartacus zelf zijn opwachting maakte.

(belga)

Lees ook: Onze wielerjournalist Hugo Coorevits neemt afscheid van Fabian Cancellara

“Het is onbegrijpelijk dat er zoveel volk afkomt op een afscheid van een Zwitserse renner. Dit kan enkel in het wielergekke België”, opende Fabian Cancellara. “Het is de laatste tijd enorm druk. Na dit feestje hoop ik eindelijk eens stoom te kunnen aflaten. Er was eerder al de voorstelling van mijn boek, ik signeerde op de boekenbeurs, deed een televisieshow en vandaag is er dit wielerfeest, dé kers op de taart van mijn carrière. Daarin heb ik heel mooie momenten gekend, maar ook enkele mindere. 2012 was een rotjaar. Ik viel in de Ronde van Vlaanderen en ook tijdens de Olympische Spelen. Ik zat toen diep en ging om raad bij een psycholoog. Hij bracht me er weer bovenop en in 2013 en 2014 won ik de Ronde van Vlaanderen. Het eindpunt van mijn loopbaan is de gouden medaille tijdens de recente Olympisch Spelen, na 2008 mijn tweede gouden medaille in de individuele tijdrit. Dat was het orgelpunt, het ultieme sluitstuk.”

© BELGA

Twijfels

De laatste gouden medaille in het tijdrijden kwam voor meeste waarnemers vrij onverwacht. Dat gold ook voor Cancellara zelf. “Zelfs ik had mijn twijfels. Ik had dit echt niet meer verwacht. Een podiumplaats had ik al mooi gevonden. De avond voordien had ik nog twijfels. Ik nam opnieuw contact op met mijn psycholoog en na een gesprek van zo’n 20 minuten zat het weer goed in mijn hoofd. De dag daarop was ik de beste. Ik legde al mijn ervaring in die laatste tocht. Ik stampte daar 16 jaar profwielrennerij uit mijn benen. 2016 was een heel intens jaar. Elke koers waar ik aan de start kwam wist ik dat het de laatste keer zou zijn. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Ronde van Zwitserland, de Tour de France, de Giro. En vandaag stopt het hier in Gent.”

© BELGA

De vraag is nu wat Fabian Cancellara na zijn loopbaan gaat doen. “Ik blijf sowieso in de wielersport”, bevestigde Spartacus. “Niet als sportdirecteur maar ik kan aan de slag bij Trek. Ik ben ambitieus. Ik was dat als renner al en dat zal zo ook mijn verdere leven zijn. Ik ga trachten een goede balans te vinden om ook te kunnen genieten van mijn familie. Maar nu eerst nog wat fun maken op de piste met Sep Vanmarcke, Filippo Pozzato, Bradley Wiggins en Fränck Schleck.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer