Direct naar artikelinhoud

'Havens van Gent en Zeeland willen fuseren'

De haven van Gent en Zeeland Seaports, dat de lig- en aanlegplaatsen van Terneuzen en Vlissingen verenigt, hebben plannen om te fuseren. Dat stelt het Nederlandse Omroep Zeeland.

Achter de schermen wordt het woord 'fusie' al langer in de mond genomen, beweert Omroep Zeeland. In die mate zelfs dat consultancybureau McKinsey gevraagd werd de voorgenomen samenwerking onder de loep te nemen. Als het van het bureau afhangt, dan volgt er snel groen licht. "Een samenwerking zou voor beide havens gunstig zijn."

Daan Schalck, CEO van de haven van Gent, wilde gisteren niet reageren. Hij verwijst naar maandag, wanneer in Gent een Nederlands-Vlaamse top plaatsvindt met premier Rutte en minister-president Bourgeois. "De mogelijke samenwerking zal dan worden besproken."

Volgens transporteconoom Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen) ligt de fusie in de lijn van de verwachtingen. "Beide havens werken al langer samen, onder meer door samen op handelsmissie te gaan. Beide CEO's kunnen het ook goed met elkaar vinden." Volgens hem kan een fusie snel een feit zijn. "Als de politieke wil blijft, kan zoiets in een paar maanden."

Net als McKinsey ziet Vanelslander veel voordelen. "Het zijn kleine spelers, en daardoor grijpen ze nu vaak net naast investeringen. Meestal gaan Antwerpen en Rotterdam met de middelen lopen."

Heel ander profiel

Als Gent en Zeeland fuseren, belanden ze in de top tien van Europa. "Dat kan de werkgelegenheid ten goede komen", stelt Vanelslander nog. "Nieuwe rederijen en klanten zullen de twee kleine havens niet meer tegen elkaar kunnen uitspelen." In Antwerpen en Rotterdam moeten ze vooralsnog geen grote concurrentie vrezen. "Een fusie maakt Gent en Zeeland sterker naar overheden toe, maar voor de rest hebben ze een heel ander profiel. Ze werken heel gedifferentieerd, terwijl Antwerpen en Rotterdam echte containerhavens zijn."

In Gent werken meer dan 60.000 mensen voor zowat 300 bedrijven. De havens in Vlissingen en Terneuzen zouden goed zijn voor 27.500 jobs en 250 bedrijven.