Direct naar artikelinhoud

Sp.a wil deal tussen regering en energiegroep Suez opblazen

Als de sp.a in de volgende federale regering stapt, zal het zonder herhaling van het akkoord tussen regering en energiegroep Suez zijn. De deal raakte door de regeringsval niet in een wettekst omgezet en vervalt in principe daags voor de verkiezingen. De sp.a wil nu dat de volgende federale regering het akkoord met Suez over het langer openhouden van de drie oudste kerncentrales opnieuw gaat onderhandelen.

Voor het oog van de pers ondertekenden de sp.a-kopstukken Johan Vande Lanotte, Caroline Gennez en Bruno Tobback een brief aan de top van Suez waarin ze stellen dat het akkoord voor hen onbestaande is, onder meer omdat het parlement het nooit heeft goedgekeurd. Volgens berekeningen van de Vlaamse socialisten vloeit er dagelijks 6 miljoen euro vanuit ons land naar het Suezhoofdkwartier in Parijs. Sp.a raamt de winst die Suez in 2009 in ons land haalde op 1,25 miljard euro.

Johan Vande Lanotte, lijsttrekker voor de Senaat, beklemtoonde dat het akkoord het monopolie van de Franse energiemaatschappij in ons land voor jaren bevestigt. Door dit monopolie stegen van juli 2007 tot juli 2008, ondanks het afgeschreven zijn van de oude kerncentrales, de elektriciteitsprijzen met 22 procent, terwijl de gemiddelde stijging in Europa slechts 1,62 procent bedroeg. Electrabel verhoogde bovendien de gasprijzen in 2007 met 20 procent. Dit is niet alleen nadelig voor de consument, maar ook voor de concurrentiepositie van onze bedrijven.

De sp.a wil dat de nieuwe regering deze monsterwinsten afroomt via een single buyer-systeem, waarbij de overheid de in ons land geproduceerde elektriciteit opkoopt tegen productieprijs en verder verkoopt. De partij schat de opbrengst van een dergelijke operatie op 500 tot 700 miljoen euro per jaar en wil dat niet de consument, maar de bedrijven die afgeschreven centrales exploiteren opdraaien voor de groenestroomcertificaten. De CREG moet bovendien meer bevoegdheden krijgen om de prijzen van de elektriciteit en distributie ervan binnen de perken te houden.

De Vlaamse socialisten vinden overigens ook de verkoop van Fortis aan de Franse bank BNP slecht beheerd, maar die kan niet meer worden teruggedraaid. “BNP-Fortis heeft 5 miljard opgehaald en doorgeschoven naar de Franse overheid, die er de staatsschuld mee verminderde. Aan de Belgische staatsschuld werd niets gedaan.” (BE)