Direct naar artikelinhoud

Opnieuw Blood and Honour-concert in Lebbeke

Burgemeester van Lebbeke François Saeys (Open Vld):

Brussel l De neonazistische beweging Blood and Honour heeft zaterdagavond opnieuw een verrassingsconcert georganiseerd, deze keer in Lebbeke. Voor minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael illustreert het de nood om dergelijke groepen helemaal te kunnen verbieden.

Een vierhonderdtal Blood and Honour-sympathisanten vond de weg naar de Oost-Vlaamse gemeente bij Dendermonde. Het concert vond plaats achter gesloten deuren en waren geen incidenten, laat het gemeentebestuur weten. Volgens de Lebbeekse politie reden de bezoekers opvallend vaak in auto's met Duitse nummerplaten.

De voorbije dagen heette het steevast dat Blood and Honour in de buurt van Antwerpen zou verzamelen. De Lebbeekse burgemeester François Saeys (Open Vld) viel dan ook uit de lucht toen hij hoorde dat de neonazi's naar zijn gemeente zouden afzakken. "In de namiddag heb ik een tip gekregen van een partijgenoot", legt Saeys uit. "De korpschef van de politie heeft daarop contact opgenomen met de federale politie en met de staatsveiligheid. Die bleken niet op de hoogte."

Aangezien het concert als privéfeest wordt bestempeld, besloot het gemeentebestuur om het alsnog te laten doorgaan. "Zolang de openbare orde niet verstoord wordt, kunnen we wettelijk niets doen", legt Saeys uit. Hij wijst erop dat het ook erg moeilijk zou zijn om honderden neonazi's te verplichten om rechtsomkeert te maken. "We moeten ook niet vragen om incidenten. Die zijn er uiteindelijk ook niet geweest. We hadden duidelijke afspraken gemaakt: geen verstoring van de openbare orde, concert tot twaalf uur en daarna direct naar huis. De bezoekers hebben zich daar perfect aan gehouden."

Het concert in Lebbeke is het laatste in een reeks van concerten in ons land. Uit een recente ondercoverreportage van een Duitse journalist bleek dat met name Duitse neonazi's graag naar ons land afzakken omdat ze er nauwelijks problemen ondervinden. In hun eigen land zijn organisaties als Blood and Honour immers verboden. De gebruikte strategie is al evenmin nieuw. De exacte lokaties van concerten worden meestal tot net voordien geheim gehouden, kwestie van politie en lokale autoriteiten voor voldongen feiten te zetten.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) vindt dat het concert in Lebbeke nog maar eens de nood aan een wet illustreert die toelaat om extremistische groeperingen en hun evenementen te verbieden. "De minister vindt dat die beslissing door een rechter en niet door de uitvoerende macht moet genomen worden, omdat het over zo'n delicate zaak gaat", zegt woordvoerder Paul Van Tichelt. "We hebben het hier immers over fundamentele rechten als die op vereniging."

Na aanvankelijke schroom lijkt nu ook CD&V gewonnen voor het idee van een verbod op neonazistische groeperingen. Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) zou een wetsvoorstel in die zin willen steunen. (KRH)

Zolang de openbare orde niet verstoord wordt, kunnen we wettelijk niets doen