Direct naar artikelinhoud

Parket keert kar: Alain Remue verdient geen straf

Het openbaar ministerie in Luik vraagt Alain Remue en zijn rechterhand van de Cel Vermiste Personen buiten vervolging te stellen voor de dood van duiker Olivier Rouxhet (39). Die verdronk begin 2011 tijdens het zoeken naar twee vermiste meisjes.

Het openbaar ministerie maakt in het dossier een opmerkelijke U-bocht. De arbeidsauditeur wilde Alain Remue en zijn adjunct Valéry Maréchal oorspronkelijk voor de strafrechter zien wegens onvrijwillige doodslag door een gebrek aan voorzorg. Ze riskeren daardoor twee jaar cel. Gisteren wuifde een collega-arbeidsauditeur die aantijgingen plots weg door de raadkamer de buitenvervolgingstelling te vragen voor de politiemannen. Met andere woorden: het parket vindt het niet langer nodig dat ze voor de rechter verschijnen.

Alain Remue noemt zich opgelucht: "Maar hier zijn geen winnaars. Onze maat, Olivier, is dood en die komt nooit terug."

In de raadkamer kreeg het diensthoofd van de Cel Vermiste Personen overigens de steun van de nabestaanden van de verongelukte duiker. Ook Facebook staat bol van steunbetuigingen voor het bekende politiegezicht. De groep 'Steun Alain Remue' telt vandaag al meer dan 4.000 sympathisanten.

Ook voor de drie leden van de Civiele Bescherming is het openbaar ministerie intussen grotendeels bijgedraaid. Ook zij werden verweten wegens onvoorzichtigheid mee verantwoordelijk te zijn voor de dood van Olivier Rouxhet. Hun lot laat de arbeidsauditeur in Luik nu over aan de wijsheid van de raadkamer. "Wat justitie hier gedaan heeft, had gewoon nooit mogen gebeuren", zegt Alain Remue.

Beslissing op 6 juni.