Direct naar artikelinhoud

'Beasts of the Southern Wild' scoort bij critici

De Unie van de Filmkritiek (UFK/UCC) heeft zaterdag haar Grote Prijs voor 2012 toegekend aan Beasts of the Southern Wild, het opmerkelijke bioscoopdebuut van de jonge filmmaker Benh Zeitlin.

Het was al de zestigste keer dat de beroepsvereniging van Belgische filmcritici haar jaarlijkse Grote Prijs heeft uitgereikt. Beasts of the Southern Wild haalde het in een spannende eindronde van de harde misdaadthriller Killer Joe van William Friedkin, terwijl Shame van de Britse kuntenaar-cineast Steve McQueen op de derde plaats eindigde.

Beasts is een kleine, onafhankelijke filmproductie, gedraaid in de swamps van Louisiana, die regelmatig door orkanen getroffen worden. Het verhaal situeert zich op een klein (fictief) eiland, geïsoleerd in een watermassa die toepasselijk the Bathtub (badkuip) wordt genoemd. Maar de bewoners vinden die afzondering helemaal niet zo erg. En ze willen er zeker niet weg, zelfs al kan de natuur die hen voedt soms levensbedreigend zijn. Ook de zesjarige Hushpuppy (prachtige vertolking van de jonge Quvenzhané Wallis) voelt zich daar, met haar erg levendige verbeelding, helemaal thuis. Beasts is zowel een broeierige overlevingskroniek als een van fantasie en poëzie doordrongen folksprookje. Apocalyptisch, maar tegelijk optimistisch.

Met haar Grote Prijs wil de UFK/UCC niet zozeer 'de beste film' van het voorbije jaar bekronen, want een dergelijk debat zou immers eindeloos aanslepen, maar wél de aandacht van het publiek vestigen op de film die "het meest heeft bijgedragen tot de verrijking van de filmkunst". Vorig jaar ging de Grote Prijs naar The Artist, de sublieme zwart-witfilm waarin de Franse regisseur Michel Hazanavicius op grappige wijze hulde bracht aan de stillefilmperiode van Hollywood.

Vorige maand hebben de Belgische filmcritici al hun prijs voor de beste Belgische film van het afgelopen jaar toegekend. De zogenaamde André Cavensprijs ging toen naar A perdre la raison van Joachim Lafosse. Voor die film liet de regisseur zich inspireren door de zaak-Lhermitte uit 2007. Bij dat gezinsdrama in Nijvel vermoordde een moeder haar vijf kinderen en probeerde zij daarna tevergeefs zelfmoord te plegen.

De Cavensprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1976 en vernoemd naar een van de oprichters van de UFK/UCC. André Cavens was zowel filmcriticus als -regisseur. De vorige Cavensprijs voor beste Belgische film ging naar Rundskop van Michaël R. Roskam. Het jaar voordien werd Mr. Nobody van Jaco van Dormael bekroond.