Direct naar artikelinhoud

Messi riskeert tot 6 jaar cel na fraude-aanklacht

Wereldvoetballer Lionel Messi is door de Spaanse justitie aangeklaagd wegens belastingontduiking. Hij riskeert een celstraf tot zes jaar.

Opschudding bij FC Barcelona. De fiscale opsporingsdienst heeft een bevel tegen Lionel Messi en zijn vader uitstaan. De Argentijnse voetballer wordt ervan verdacht in de jaren 2007, 2008 en 2009 meer dan 4 miljoen euro te hebben achtergehouden voor de belastingdienst.

De aanklacht is door justitie bij een rechtbank in Gavà neergelegd, de regio vlak bij Barcelona waar Messi woont. Volgens de aanklacht is er door Messi en zijn adviseurs gebruikt gemaakt van ontoelaatbare fiscale constructies. Het initiatief daarbij zou zijn uitgegaan van vader Jorge Messi.

De mogelijke fraude draait rond de portretrechten van de superster. Die werden volgens procureur Raquel Amado ondergebracht in bedrijven in belastingparadijzen als Belize en Uruguay, met het doel geen belastingen af te dragen in Spanje. De Spaanse fiscus zou daardoor in totaal ruim 4 miljoen euro misgelopen hebben. Dat bedrag wordt nu opgeëist.

Messi, die binnenkort 26 jaar wordt, geldt als een van de best betaalde sporters ter wereld. Als speler van Barcelona verdient hij naar schatting 15 miljoen euro per jaar. Dat bedrag wordt wellicht nog eens verdubbeld met allerlei inkomsten uit nevenactiviteiten. De Argentijn heeft lucratieve sponsorcontracten lopen met Adidas, PepsiCo en Procter & Gamble.

De speler ontkent alle beschuldigingen. Hij was vooraf niet op de hoogte gesteld van de aanklacht. "We hebben via de media vernomen dat de Spaanse belastingautoriteiten een claim hebben ingediend. We zijn verbaasd over het nieuws, omdat we nooit een overtreding begaan hebben", schrijft hij op zijn officiële Facebookpagina. "We hebben altijd aan onze belastingverplichtingen voldaan, daarbij het advies van onze belastingconsulenten volgend. Zij zullen ervoor zorgen dat deze situatie uitgeklaard wordt."

Bij een veroordeling riskeert Messi twee tot zes jaar gevangenis en een grote boete. Mogelijk wil de Spaanse fiscus een voorbeeld stellen. Het onderzoek komt er op een moment dat de Spaanse regering alle zeilen bijzet om nieuwe inkomsten te vinden die het tijdens deze zware recessie mogelijk maken de overheidsbegroting op orde te zetten.