Direct naar artikelinhoud

De grote leider duldt geen pottenkijkers

Zaterdag 17/9, 20u05, Canvas

In mei kreeg BBC-reporter Rupert Wingfield-Hayes de kans om in het kielzog van enkele Nobelprijswinnaars het hermetisch van de buitenwereld afgesloten Noord-Korea te bezoeken. Het programma is minutieus uitgestippeld en de officiële gidsen waken erover dat niemand zich buiten de afgebakende paden waagt. Het geleid bezoek verloopt vlekkeloos, tot Rupert vragen over het regime begint te stellen. De vriendelijkheid van de begeleiders smelt als sneeuw voor de zon als hij met de handen in de zakken voor een standbeeld van 'grote leider' Kim Jong-il staat, een worstenkraam op de kermis filmt en een student vraagt wat hij van de kernproeven vindt.

De gidsen staan op hun achterste poten en de poppen gaan echt aan het dansen als zijn kritische verslagen op de BBC-website worden gepubliceerd. Wingfield-Hayes wordt op de luchthaven aangehouden en urenlang op de rooster gelegd. Het argument dat hij enkel het land wil begrijpen, haalt weinig uit en de reporter wordt Noord-Korea uitgezet met de mededeling dat hij er nooit meer binnen mag. Een milde sanctie gezien drie 'dissidente' westerlingen er nog steeds worden vastgehouden.

Verhelderende reportage (2016) van het onvolprezen Panorama over een regime dat geen pottenkijkers duldt en dat dixit Wingfield-Hayes "nog valser is dan ik dacht".