Direct naar artikelinhoud

Joe Biden moet op eieren lopen in China

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is in Peking onkarakteristiek voorzichtig. Na gesprekken met de Chinese president Xi Jinping loste hij niet één woord over de hoogoplopende territoriale rel tussen China en Japan.

Peking liet tien dagen geleden de spanning oplopen door het afroepen van een militaire identificatiezone boven een omstreden eilandengroep. Die maatregel stuit op felle protesten van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea.

De Verenigde Staten zeggen gebonden te zijn door een militair bondgenootschap met Tokio en Seoel. Washington moet beide landen ondersteunen als het aankomt op een gewapend treffen. Tegelijkertijd doet Washington er alles aan om te voorkomen dat het zover komt.

De Diaoyu-eilanden (of Senkaku in het Japans) worden al jarenlang door zowel Peking als Tokio opgeëist. Rond de onbewoonde rotspunten in de Oost-Chinese Zee zijn rijke olie- en gasvelden te vinden en ook strijden beide landen om de beheersing van de scheepvaartroutes.

Na regelmatige strubbelingen liepen de emoties vorig jaar hoog op nadat Tokio drie eilanden overnam van een privé-eigenaar.

Militaire zone

Biden riep eerder deze week in Tokio beide landen op tot de-escalatie. Daar voegde hij aan toe dat Washington "uiterst bezorgd" is over China's nieuwe militaire zone. Woorden die voor de Chinese media als onomstotelijk bewijs worden gezien van de Amerikaanse steun aan Japan.

"VS-vicepresident Biden moet er aan worden herinnerd dat het Japan is die de sleutel heeft tot de vreedzame oplossing in het Oost-Chinese-Zeeconflict", schrijft de Engelstalige staatskrant China Daily.

"De communicatie tussen Peking en Tokio werd getorpedeerd door de recalcitrante ontkenning van Shinzo Abe's regering dat er een dispuut bestaat."

Het staatspersbureau Xinhua was ontstemd over de Amerikaanse steun aan Tokio. Zo zou Washington zijn "kleine broertje proberen te helpen" en moeten de Verenigde Staten goed bedenken dat "Tokio haast iedereen in de regio nog altijd witheet maakt door zijn standpunt over de Tweede Wereldoorlog".

VS-vicepresident Joe Biden heeft een onderhoud met zijn Chinese collega Li Yuanchao na de welkomstceremonie in Peking.