Direct naar artikelinhoud

Frank Vranken (BNP Paribas Fortis): 'Rendement ligt te laag'

Ondanks het hogere rendement dat de nieuwe staatsbon biedt, is hij niet bijster interessant. 'Het rendement ligt lager dan dat beleggers vandaag kunnen krijgen bij de aankoop van staatsobligaties', zegt Frank Vranken (BNP Paribas Fortis).

Particulieren kunnen nog tot 2 december inschrijven op de nieuwe staatsbon, Belgische staatsobligaties voor de kleine man. Het Agentschap van de Schuld verwacht dat de jongste uitgifte een succes wordt. De opbrengst zal een veelvoud zijn van de emissie van staatsbons in september, zo wordt verwacht. Toen werd 77 miljoen euro opgehaald.

Reden voor dat optimisme is het hogere rendement dat geboden wordt op de staatsbon. De rendementen na roerende voorheffing bedragen 2,975 procent op 3 jaar, 3,4 procent op 5 jaar en 3,57 procent op 8 jaar. Maar volgens financiële specialisten had de nieuwe staatsbon nog een stuk meer moeten opbrengen, nu de langetermijnrente in ons land fors aan het klimmen is.

Vergeleken met de gewone staatsobligaties, die op de financiële markten wordt verhandeld, is het rendement van de nieuwe staatsbon aan de lage kant, zegt Vranken. "De voorwaarden van de jongste uitgifte werden vastgelegd voor de sterke stijging van de langetermijnrente. Daardoor kan de staatsbon niet concurreren met de OLO's."

De OLO's (Obligations Linéaires - Lineaire Obligaties) zijn staatsobligaties die ons land uitgeeft voor institutionele beleggers (banken, verzekeraars, pensioenfondsen...), maar ook kleine beleggers kunnen ze inslaan. Op de secundaire markt kunnen beleggers OLO's kopen per schijf van 1.000 euro. Het rendement van zulk papier ligt met 3,9 procent een half procent hoger dan wat de staatsbon op 5 jaar biedt.

Bij vermogende Belgen staan de OLO's in de belangstelling. "Beleggers dumpen bedrijfsobligaties en kopen in de plaats staatspapier, dat meer opbrengt", zegt Vranken. Veel steun moet het Agentschap van de Schuld van deze aankopen niet verwachten, zegt Vranken. "Het gaat over ettelijke miljoenen euro's, slechts een fractie van de te herfinancieren staatsschuld."

Ons land heeft jaarlijks tientallen miljarden nodig om zijn begroting te sluiten en zijn schulden te herfinancieren. Dit jaar moet België nog 3 miljard euro ophalen. Volgend jaar moet het Agentschap van de Schuld op zoek naar 80 miljard euro. Vergeleken met die monsterbedragen zijn de bijdragen van particulieren een druppel op een hete plaat.

Vranken vindt het een goed idee om Belgen ertoe aan te zetten om meer centen in de staatsobligaties te investeren. "België is een land met een hoge spaarquote. De spaarcenten van de Belgen kunnen helpen om het land te financieren", zegt hij. "Maar je kunt moeilijk van de burger verwachten dat hij aan het kopen slaat zolang de politieke crisis in België blijft aanslepen."

De Belgische rente klom gisteren verder in de richting van 6 procent. "Het zijn vooral banken zoals ABN Amro in Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk die Belgische obligaties dumpen. Zij doen Belgisch staatspapier van de hand uit vrees voor een herhaling van zware verliezen zoals op Grieks staatspapier", besluit Vranken.