Direct naar artikelinhoud

Het puur westerse systeem rammelt aan alle kanten

KAREL VAN MIERT

"Er is dringend nood aan een nieuw globaal financieel systeem", treedt gewezen Europees commissaris Karel Van Miert de huidige voorzitter José Manuel Barroso bij. "Het systeem dat na de Tweede Wereldoorlog op poten is gezet, is er gekomen onder leiding van en in het voordeel van de Verenigde Staten. Maar dat puur westerse systeem is de voorbije decennia aan alle kanten beginnen te rammelen.

"De economische machtsverhoudingen zijn veranderd. De Verenigde Staten en West-Europa zijn lang niet meer de enige economische spelers van belang. China is er bij gekomen, India is er bij gekomen, Brazilië... Er moet nu een systeem uitgedokterd worden dat aangepast is aan die fel gewijzigde verhoudingen. Een systeem dat gebaseerd is op akkoorden tussen alle betrokken landen en niet wordt opgedrongen door één almachtige economie zoals de Verenigde Staten. In die zin is het een beetje jammer dat de eerste wereldtop in Amerika wordt gehouden. Een top in een neutraal land à la Zwitserland was een beter signaal geweest. Of, waarom niet, in een opkomende economie als Brazilië?"

Van Miert gelooft dat de historische financiële crisis die we nu meemaken de ideale hefboom kan zijn om een verandering te realiseren. "Al zal het nog even wachten zijn op een nieuwe Amerikaanse president. Met de regering-Bush is dat simpelweg onmogelijk. Ze is ideologisch zo bevooroordeeld dat ze nooit zal raken aan het Amerikaanse kapitalisme. Met Barack Obama aan het roer, die richting lijkt het wel uit te gaan, krijg je volgens mij toch een grotere economische openheid van geest."

Europa moet voor Van Miert een voortrekkersrol spelen. "De allereerste voorwaarde is dat alle Europese landen op één lijn zitten, dat ze op die internationale topontmoetingen hun voorstellen lanceren als één blok. Simpel wordt dat niet, vooral in Londen leeft nog heel wat weerstand tegen een strengere regulering van de financiële actoren. En dat wordt nu eenmaal de belangrijkste uitdaging: ervoor zorgen dat iedereen zich aan duidelijke spelregels houdt, en ervoor zorgen dat er geen grijze zone meer bestaat." (JV)