Direct naar artikelinhoud

Delhaize boekt winst in Griekenland

Alfa Beta Vassilopoulos, de Griekse dochter van de Belgische supermarktketen Delhaize, hoopt dit jaar winstcijfers neer te kunnen zetten op het niveau van vorig jaar.

Dat verklaart Konstantinos Macheras, de gedelegeerd bestuurder van Alfa Beta Vassilopoulos, in een gesprek met het persagentschap Reuters. De Griekse dochter van Delhaize maakte vorig jaar nog 32,6 miljoen euro nettowinst.

Konstantinos Macheras voegt eraan toe dat het bedrijf goed presteert. “We zitten op goede weg”, zegt hij. Voor de eerste jaarhelft is hij “voorzichtig optimistisch”.

Toch zullen die goede cijfers er niet zonder slag of stoot komen. De keten wil immers maatregelen treffen om in te spelen op de penibele economische situatie van het land. Delhaize zal de prijzen verlagen en kosten besparen om de moeilijke marktomstandigheden te lijf te gaan. De fiscale crisis en de besparingsmaatregelen van de overheid zullen wegen op het consumentenvertrouwen in Griekenland.

Delhaize merkt die terughoudendheid van de klanten nu al aan het winkelkarretje van de Grieken. “Mensen kopen zelfs basisproducten spaarzaam. Ze kopen kleinere hoeveelheden en komen vaker over de vloer in de winkels”, legt Macheras uit.

AB Vassilopoulos, voor meer dan 90 procent in handen van Delhaize, blijft investeren in organische groei en kijkt ook uit naar investeringskansen in Cyprus en andere buurlanden.