Direct naar artikelinhoud

Michel stuurt Demir bij over laagste uitkeringen

Moeten de laagste uitkeringen opgetrokken worden tot de Europese armoededrempel? Premier Charles Michel (MR) herhaalde tijdens zijn State of the Union de ambitie uit het regeerakkoord en spreekt daarmee bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) tegen.

"De strijd van tegen armoede moet ons allemaal aangaan. In het regeerakkoord staat dat we stelselmatig de Europese armoededrempel moeten bereiken." Premier Charles Michel (MR) legde tijdens zijn regeerverklaring de nadruk op de grote hervormingen in de fiscaliteit en de arbeidsmarkt, maar had ook een passage klaar over armoede. Hij gaf toe dat het armoederisico in ons land op een te hoog niveau blijft, wat het een van de belangrijke uitdagingen van deze regering maakt.

Op die manier wijst hij staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) terecht. Die verklaarde afgelopen weekend inDe zevende dagdat het niet realistisch is om de uitkeringen op te trekken tot op het Europese niveau. "Ik ga mijn best doen", zei ze. "Maar je moet de mensen ook geen blaasjes wijsmaken."

De oppositie reageerde toen furieus. Momenteel groeit bijna een op de vijf kinderen op in armoede, 15,5 procent van de Belgen loopt het risico om in armoede te belanden omdat ze een te laag inkomen hebben. "Onaanvaardbaar dat de regering de handdoek in de ring gooit", klonk het bij Groen en sp.a.

Puntjes op de i

Premier Michel zette de puntjes op de i. Hij benadrukte dat de regering al inspanningen heeft geleverd. Het leefloon werd deze legislatuur bijvoorbeeld al vijf keer opgetrokken. "We doen het twee keer zo goed als de vorige regering", verklaarde hij. Ook stelde hij dat de regering werkt aan een systeem om de sociale rechten automatisch toe te kennen. Een grote stap voorwaarts, want een groot aantal mensen in nood weet nu niet waarop ze recht hebben en loopt zo belangrijke steun mis. "De ambitie blijft", bevestigde de premier in Terzake. "Al zal dat moeilijk zijn, geef ik toe."

Binnen N-VA wordt toegegeven dat de uitspraken van Demir ongelukkig waren. Zelf ziet ze de passage in de regeerverklaring niet als een vingerwijzing. "De premier heeft dezelfde ambitie uitgesproken als wij", zegt haar woordvoerder Bart Suys. "De staatssecretaris zal vechten om die doelstellingen te bereiken. Bij het zomerakkoord is er bijvoorbeeld 100 miljoen euro extra vrijgemaakt. Maar je moet ook eerlijk en realistisch zijn. De middelen zijn te beperkt."

"Ik begrijp het niet meer", reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Volgens de premier is het optrekken van de uitkering tot de armoededrempel een prioriteit, volgens de staatssecretaris is het niet haalbaar. Maar over de 9 miljard die ze willen uitgeven op Defensie zijn ze wel concreet." Zijn sp.a-collega Meryame Kitir vult aan: "Het is niet de eerste keer dat de regering haar woord niet houdt. Kijk naar de pensioendiscussie. Dit verbaast me al niet eens meer."

Michel focuste in zijn beleidsverklaring op drie grote werven: economische vooruitgang, sociale cohesie en veiligheid. Daarbij overliep hij de voornaamste beslissingen uit het zomerakkoord, maar had hij ook een uithaal klaar voor de socialistische overheidsvakbond ACOD, die vandaag zijn grote stakingsdag hield. "Waarom staken jullie? Tegen meer jobs en meer koopkracht?" Een makkelijk doelpunt, waarmee hij misschien wel het grootste applaus van de middag scoorde.

Morgen en overmorgen komt het parlement opnieuw samen om te debatteren over de regeerverklaring.