Direct naar artikelinhoud

Electrabel betaalt 'brugpensioen' uit eigen zak

Geen brugpensioen, maar toch je werknemers op hun 53ste op rust sturen. Electrabel doet het en draait zelf voor de kosten op. Maar moesten we niet allemaal langer werken?

Het gaat hard op de energiemarkt en dat voelen ze bij Electrabel. Door de toegenomen concurrentie moet het 430 miljoen besparen tegen 2018. Gevolg: 275 mensen moeten het bedrijf verlaten.

In overleg met de vakbonden heeft de directie een voorstel uitgewerkt waarbij iedereen die ouder is dan 53 een aantrekkelijke regeling krijgt voorgeschoteld. Ze krijgen de optie om te stoppen met werken, terwijl ze 50 tot 60 procent van hun loon ontvangen. Het gaat niet om brugpensioen. Ze blijven op de payroll van het bedrijf staan, maar moeten geen prestaties meer leveren. Als ze elders werk vinden, dan blijven ze hun vergoeding behouden.

De regeling verbaast omdat de regering er net alles aan doet om iedereen langer aan de slag te houden. De wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 67 en ook zijn de regels voor brugpensioen de laatste jaren alleen maar aangescherpt. Dit gaat lijnrecht tegen de algemene tendens in. "Wettelijk is hier weinig tegenin te brengen", reageert minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Maar we betreuren dit foute signaal."

"Het is een mooi compromis", zegt Geetha Keyaert, woordvoerder van Electrabel. "De oudere werknemers zijn niet verplicht om te vertrekken. Bovendien betalen we alles uit eigen zak." De vakbonden hebben vrede genomen met deze manier van werken.

De werkgeversorganisaties hebben zich vaak principieel aangesloten bij de oproep van de regering om langer te werken. Maar in de praktijk sturen bedrijven in moeilijkheden nog heel vaak oudere werknemers vervroegd de laan uit. "Electrabel bewijst opnieuw de tegenspraak die bij werkgevers bestaat", zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).

Hij is niet over de hele lijn negatief. "Op zich is het positief dat Electrabel zijn verantwoordelijkheid neemt en de overheid niet laat betalen", stelt Baert.