Direct naar artikelinhoud

Oppositie Kenia erkent verkiezingsuitslag niet

In een gespannen sfeer is zittend president Uhuru Kenyatta uitgeroepen tot winnaar van de Keniaanse verkiezingen. De oppositie noemt de uitslag vervalst en zegt dat protesteren bij de rechter 'geen optie' is.

President Kenyatta won volgens de kiescommissie de verkiezingen, die afgelopen dinsdag werden gehouden, met 54,27 procent van de stemmen tegenover 44,74 procent voor Raila Odinga. De oppositie weigerde gisteravond de bekendmaking bij te wonen. De verbitterde reactie van de oppositie op de toch al fel betwiste verkiezingsuitslag voedt in Kenia de vrees voor ongeregeldheden.

Oppositieleider Odinga stapte naar de rechter na de verkiezingen van 2013, die hij ook toen verloor van Kenyatta. Odinga werd toen niet in het gelijk gesteld. De grote vraag ditmaal is of de 72-jarige Odinga zijn aanhang zal oproepen tot straatprotesten. Gisteravond braken alvast rellen uit in verschillende steden. In Kisumu, een stad in het westen van het land, vuurde de politie traangas af richting demonstranten.

De oppositie claimt dat de officiële uitslag is vervalst door onder meer een hack in het digitale systeem van de kiescommissie. Gisterenavond, vlak voordat Uhuru Kenyatta werd uitgeroepen tot winnaar, eiste de oppositie nog inzage in dat systeem. De kiescommissie ging daar niet op de eis in. Ze houdt vol dat haar officiële verkiezingsuitslag betrouwbaar is.

Geschiedenis van geweld

In de voorbije dagen ging Kenyatta al op kop in de voorlopige resultaten. In Nairobi en in andere steden in het land blijven sinds de verkiezingsdag veel winkels en marktkramen onbemand. Mensen lijken bezorgd over eventuele onlusten. In Nairobi zijn de gebruikelijke files afwezig. Binnenlandse vluchten vervoeren weinig passagiers.

Verkiezingsuitslagen in Kenia gaan sinds begin jaren 90 steevast gepaard met geweld. Na de verkiezingen van 2007 vielen meer dan duizend doden bij wekenlange confrontaties langs etnische lijnen, al was de situatie toen in verschillende opzichten anders. Buitenlandse verkiezingswaarnemers riepen al voor de uitslag alle partijen op om eventuele bezwaren voor te leggen aan de rechter.