Direct naar artikelinhoud

Afghaanse politie-eenheid loopt over naar taliban

Een Afghaanse politiecommandant in het westen van het land is met zijn eenheid overgelopen naar de taliban. Het overlopen van de eenheid is een pijnlijke tegenslag voor de regering in Kaboel.

De commandant, die volgens de Afghaanse media Mirwais heet, was verantwoordelijk voor een controlepost in de westelijke provincie Farah. De provincie, die aan Iran grenst, staat bekend als een van de gevaarlijkste gebieden in het verder vrij rustige westen van Afghanistan.

De overlopers vergiftigden eerst zeven kennelijk onwillige collega's, voordat zij zich bij de taliban aansloten.

Volgens een woordvoerder van de plaatselijke gouverneur namen de agenten hun wapens, communicatieapparatuur en zelfs twee door de Verenigde Staten geleverde Humvees mee.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een eenheid van de politie naar de taliban overloopt. In Kaboel werd bezorgd gereageerd op het incident.

Het is de bedoeling dat de politie en het Afghaanse leger in 2014 de taken overnemen van de ISAF-troepen, die nu de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land dragen. Ter voorbereiding daarvan zijn de westerse landen druk bezig met het opleiden van politieagenten.

Het overlopen van de eenheid zal het vertrouwen in de Afghaanse veiligheidstroepen verder ondermijnen. Dat vertrouwen heeft eerder al een flinke deuk opgelopen door een reeks incidenten waarbij Afghaanse agenten zich tegen hun ISAF-collega's keerden.

Volgens de BBC meldde commandant Mirwais zich ruim twee jaar geleden bij de Afghaanse politie aan en zou hij betrokken zijn geweest bij gevechten tegen de taliban. Maar Afghaanse veiligheidsofficieren gaan er nu van uit dat hij al langer met de taliban samenwerkte en hen mogelijk al geruime tijd van informatie voorzag.

In Kaboel circuleren geruchten dat ook twee leden van de Opperste Vredesraad, die met de taliban probeert te onderhandelen over een vredesregeling, naar de streng-islamitische opstandelingen zijn overlopen. De twee worden sinds enige tijd vermist. De autoriteiten in Kaboel spreken tegen dat de raadsleden zich ook bij de taliban hebben aangesloten.