Direct naar artikelinhoud

Rik Wouters, Jean Brusselmans en Paul Delvaux op Amsterdamse veiling

Ruim tachtig Belgische kunstwerken worden op 24 mei geveild bij Christie’s Amsterdam. Het gaat om onder meer een bronzen buste en aquarellen van Rik Wouters, tekeningen van Paul Delvaux, en schilderijen van Jean Brusselmans, Constant Permeke en Gust De Smet.

Het gaat om een opmerkelijke verkoop omdat niet zo vaak werk van Rik Wouters en Jean Brusselmans op veilingen wordt aangeboden. Bovendien liggen de geschatte waarden aan de lage kant: er zijn al tekeningen van onder anderen Ferdinand Schirren te koop vanaf 2.000 euro. De Belgische kunstwerken zijn alle afkomstig uit privécollecties en zijn van museale kwaliteit.

In het oog springen de werken van Rik Wouters (1882-1916). Van de jonggestorven schilder en beeldhouwer wordt een bronzen buste geveild, een zelfportret dat geschat wordt tussen 70.000 en 90.000 euro. Het ontwerp dateert van 1911, het bronzen beeld zelf werd gegoten voor 1935. De grootouders van de huidige eigenaar verwierven de buste van Nel Wouters, de vrouw van Rik. Ook het Middelheimmuseum in Antwerpen bezit een exemplaar van dit bronzen zelfportret.

Nog van Rik Wouters worden twee inkttekeningen aangeboden - het gaat tweemaal om een nadenkende vrouw - die geschat worden op respectievelijk 4 à 6.000 euro en 5 à 7.000 euro. Ook een aquarel die hij in 1912 in Parijs maakte en die de Champs Elysées voorstelt wordt geveild. Geschatte opbrengst: 20 à 30.000 euro.

Balletten van Diaghilev

Het portret door postimpressionist Leon De Smet van danseres Vera Nemchinova (1922) is een van de topstukken van de veiling: vermoedelijke opbrengst tussen 100.000 en 150.000 euro. Lang heeft men gedacht dat het ging om het portret van danseres Anna Pavlova, maar recent onderzoek wees uit dat het een scène uit het ballet Les Biches betreft, een productie van Sergei Diaghilev.

Opvallend is het groot aantal tekeningen van surrealist Paul Delvaux: 18 werken in totaal, die veelal voorbereidende schetsen zijn voor schilderijen. Soms gaat het om details die opduiken in schilderijen van de jaren 1960-’70.

Van Ferdinand Schirren, een schilder en beeldhouwer die bevriend was met Rik Wouters, komen enkele aquarellen op de markt. Zij hebben een geschatte waarde van 2 à 4.000 euro. Van Edgar Tytgat worden onder meer twee werken geveild uit zijn Londense periode: het schilderij Studio à Chelsea en de aquarel Jardin à Golders Hill dateren alle twee uit de Eerste Wereldoorlog. Voorts is er werk van de expressionisten Constant Permeke, Frits van den Berghe en Gustave De Smet en van de abstracte schilder Louis Van Lint.

Opmerkelijk zijn drie schilderijen van Jean Brusselmans. Het gaat om relatief vroeg werk: een zelfportret, Man met de pijp en Portret van Armand Frisch stammen alle drie uit 1921. De geschatte prijzen schommelen tussen 12.000 en 50.000 euro. Van Brusselmans loopt momenteel een ruim overzicht in Mu.Zee Oostende.

Ruim twintig van de te veilen Belgische kunstwerken zijn tussen 10 en 12 mei gratis te bekijken bij Christie’s België op de Waterloolaan 33 in Brussel.