Direct naar artikelinhoud

Verkoop Atomium-platen doet fans stralen en pruilen

GB-Carrefour: 'De rode bol van GB is gelinkt aan de bollen van het Atomium'

Een lelijk stuk metaal, maar wel het embleem van België

Het Atomium blinkt weer als in 1958. Vandaag schroeven bouwvakkers zonder hoogtevrees de laatste twee gloednieuwe, roestvrije inoxplaten op het monument vast. De oude aluminium platen van de bollen werden verkocht tegen duizend euro per stuk. De hoge excellenties kregen er eentje voor niets. 'Een schande', vinden de Expo 58-verzamelaars. 'Wie kan er in godsnaam zo'n smak geld ophoesten?'

Brussel

Eigen berichtgeving

Marjan Justaert

Nog liever droog brood met confituur eten dan een nationaal relikwie verpatsen in tijden van financiële nood. De trotse opkopers van een originele driehoek Atomium hebben er geen moeite mee duizend euro uit de buidel te halen. "Mijn man en ik zijn fervente verzamelaars van objecten die te maken hebben met de Expo. We dachten altijd dat zo'n plaat voor eeuwig zou ontbreken in onze collectie. Toen de kans zich voordeed om een stuk te kopen, hebben we dus geen moment getwijfeld." Cécile Smeulders-Bellot uit Dilbeek heeft het versleten stukje Atomium-bol aan de wand in haar hal gehangen.

"De drie zijden zijn om en bij de twee meter. Of het mooi is? (lacht) We dachten de plaat te laten oppoetsen, maar uiteindelijk hebben we het bij één hoekje gelaten. Authentiek is charmanter, hé", argumenteert ze. "Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt mijn deeltje patrimonium te verkopen met winst. Voor ons is het een embleem van België."

Ook andere bezitters willen met hun nieuwste aankoop hun belgicistische gevoelens uitstallen. "Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat GB-Carrefour helemaal verfranst is", verklaart Geneviève Bruynseels, woordvoerster van de supermarktketen. "Niets is minder waar. Ons logo is niet willekeurig gekozen: de rode bol van GB is gelinkt aan de bollen van het Atomium. Onze droom was om een van de negen bollen te bekleden met het GB-logo. Dat is er jammer genoeg niet van gekomen, dus hebben we een aluminium plaat gekocht. Bedoeling is om het pronkstuk in de onthaalruimte van ons hoofdkantoor te plaatsen."

"Regeringsleden die hun steentje hebben bijgedragen aan de renovatie, hebben allemaal een paneel gekregen", legt een woordvoerster van de Brusselse eerste schepen Henri Simons (Ecolo) uit. "Daarenboven heeft de stad Brussel er eentje aangekocht, dat binnenkort de stadsarchieven in de Huidevettersstraat zal sieren." Volgens Nadia Carlton, medewerkster van Atomium-directrice Diane Hennebert, hebben ook de stichtende leden een stuk hebben gekregen. "Daarnaast was er een hele wachtlijst van gegadigde kopers. Maatschappijen, particulieren, musea en kunstenaars: het aluminium bleek in trek te zijn."

Niet zo voor Rudolph Nevi en zijn collega-verzamelaars. De Expo 58-fanaat slaagde er niet in duizend euro neer te tellen voor het sluitstuk van zijn collectie. "Ik heb geprobeerd zielsverwanten te zoeken die de som wilden delen. Maar uiteindelijk waren we maar met twee: ik en François, de grootste verzamelaar ter wereld." Het is spijtig, erkent Nevi, dat mensen als hij in de kou blijven staan door de zo goed als onbetaalbare prijs, terwijl hoge pieten gewoon een stuk krijgen. "Tja, we zullen moeten wachten tot er kleinere stukjes op de markt komen, die we voor enkele tientallen euro's op eBay kunnen kopen."