Direct naar artikelinhoud

Koop vooral geen aandelen

Crisis? Welke crisis? De aandelenbeurzen wereldwijd sluiten 2013 af met een gemiddelde groei van zomaar eventjes 23 procent. En de economie zou volgend jaar ook in Europa stilaan weer wat aantrekken. Toch lijkt het geen goed idee om u enthousiast op de aandelenmarkten te storten.

De Belgische beursindex Bel-20 sluit een grand-cru-jaar af met een stijging van net geen 20 procent. Wereldwijd deden de beurzen het zelfs nog een stukje beter, waardoor het voorbije beursjaar het orgelpunt lijkt te worden op een heropstanding die zich inzette in 2009.

"Die gigantische stijging heeft meerdere oorzaken", stelt analist Pascal Paepen. "In eerste instantie is er natuurlijk de uiterst lage rente, waardoor beleggen in aandelen een wel zeer aanlokkelijk alternatief biedt voor het klassieke spaarboekje. Daarnaast zijn er flink wat bedrijven die het ook in crisistijd behoorlijk goed zijn blijven doen, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie of in de farmaceutische sector. Zij betalen weinig intrest op hun leningen, hebben vaak fors bespaard op personeel of andere kosten en kunnen dus mooie winsten voorleggen. Dat vertaalt zich dan weer in een stijgende vraag naar aandelen."

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, liet dit weekend weten dat 2014 ook in Europa het jaar van de economische heropleving moet worden. Als dat al het geval zou zijn - ook de meeste analisten verwachten dat - dan betekent dat nochtans niet dat we nu massaal aandelen moeten inslaan. De beurskoers van heel wat bedrijven, niet het minst van technologiereuzen zoals Twitter of Facebook, staat immers al onrealistisch hoog.

"Bovendien", zo stipt Paepen aan, "is het nu eigenlijk veel te laat om veel geld in de beurs te investeren. Ik voorzie niet meteen een echte beurscrash, maar na een haast continue stijging van enkele jaren wordt de kans op een correctie wel almaar groter."

Stel: u hebt wat centen opzij liggen, waar gaat u met dat geld dan het best naartoe in 2014? "Het klassieke spaarboekje biedt nog altijd bitter weinig soelaas, ook niet volgend jaar", vreest Paepen. "De langetermijnrente zal wellicht wel stijgen, maar voor de spaarboekjes voorzie ik nog niet meteen beterschap. De goudprijs beleefde dit jaar een historisch dieptepunt, beleggen in goud lijkt me dan ook eerder iets voor speculanten dan voor goede huisvaders. En een stijgende rente maakt ook beleggen in staatsobligaties niet echt interessant, al blijven sommige bedrijfsobligaties voorlopig nog een interessant alternatief voor het spaarboekje."

Lelijke eendjes

Diversificatie van de beleggingen blijft hoe dan ook meer dan ooit de boodschap. "Wie het toch wil proberen op de beurs, moet misschien vooral op zoek gaan naar de lelijke eendjes: bedrijven met een stevig profiel die het dit jaar om uiteenlopende redenen iets minder deden en dus net daarom toch nog wat groeipotentieel hebben. In de technologiesector denk ik bijvoorbeeld aan Belgacom, dat de voorbije maanden in het oog van de storm zat en dus op de beurs veel minder spectaculair steeg dan pakweg Telenet. Meer algemeen zijn bedrijven waar grote investeringen of overnames aangekondigd zijn, zoals bijvoorbeeld Tessenderlo Chemie, misschien wel een interessante optie voor wie echt in aandelen wil beleggen."