Direct naar artikelinhoud

UCB verkoopt afdeling voorschriftvrije medicijnen

BRUSSEL l Het Belgische biofarmabedrijf UCB verkoopt zijn activiteiten in voorschriftvrije geneesmiddelen in de Benelux, Frankrijk, Griekenland en Zwitserland aan het Franse Pierre Fabre. Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

Pierre Fabre neemt een tiental producten van UCB over. De belangrijkste merknamen die het biofarmabedrijf van de hand doet, zijn Carbolevure (een geneesmiddel tegen diarree en winderigheid ), Revitalose (tegen vermoeidheid), Balsoclase en Toclase (antihoestmiddelen). Alle geneesmiddelen samen hebben een omzet van 18 miljoen euro, het merendeel daarvan in Frankrijk. In een overgangsperiode blijft UCB sommige van de producten produceren en leveren.

Volgens Roch Doliveux, gedelegeerd bestuurder van UCB, past de verkoop in de strategie van UCB om zich meer te specialiseren in "innovatie en nieuwe therapeutische oplossingen voor chronische en ernstige ziekten". Vorig jaar verkocht UCB ook al een aantal voorschriftvrije geneesmiddelen. Volgens woordvoerder Jean-Christophe Donck blijven slechts in een paar landen nog wat kleinere activiteiten over.

De groep Pierre Fabre is met 8.620 werknemers en een omzet van 1,48 miljard euro (cijfers van 2005) het op één na grootste onafhankelijke laboratorium voor geneesmiddelen in Frankrijk. In 2005 bekleedde het bedrijf een achtste positie op de Europese markt voor voorschriftvrije geneesmiddelen. Met een marktaandeel van 2,5 procent moest het toen net het Belgische Omega Pharma laten voorgaan.

"Wij waren niet geïntereseerd in de UCB-producten", zegt Chris Van Raemdonck, woordvoerder van Omega Pharma. "In bepaalde sectoren van de over the counter markt, zoals pijnstillers, anti-allergieproducten en middelen tegen verkoudheid, zijn we niet geïnteresseerd, tenzij het om plantaardige producten gaat."

Pierre Fabre en UCB sloten naast de verkoop van de voorschriftvrije geneesmiddelen ook een distributieovereenkomst voor Zyrtecset. Dat anti-allergiemiddel is de voorschriftvrije variant van Zyrtec, bestemd voor de Franse markt. Door het akkoord zal Pierre Fabre de marketing van Zyrtecset in Frankrijk overnemen.

Beleggers juichen toe dat UCB zijn niet-strategische activiteiten verkoopt. Het aandeel won gisteren 1,75 procent tot 52,40 euro.