Direct naar artikelinhoud

Staalsector gaat gebukt onder crisis

GENT l De staalsector heeft het moeilijk. Voor een deel van ArcelorMittal Gent is er tijdelijke werkloosheid ingevoerd.

"We zitten in een periode van hoge economische onzekerheid", zegt de World Steel Associaton (WSA). "De impact van de wereldwijde economische crisis wordt steeds zichtbaarder." De organisatie gaat er wel vanuit dat de vraag naar staal in 2009 en "op middellange termijn" sneller zal groeien dan het wereldwijde bruto binnenlands product.

Volgens Lakshmi Mittal, voorzitter van de WSA, zit de sector in een nooit geziene situatie. Hij sluit niet uit dat hij de productie in zijn fabrieken met 15 procent terugschroeft. Ook Corus, de tweede staalproducent in Europa, maakte bekend dat de vraag naar staal gestokt is en er stappen worden ondernomen om de productie aan te passen.

Bij ArcelorMittal in Gent heeft de directie tijdelijke werkloosheid ingevoerd in de galvanisatieafdeling. "De mensen krijgen alternatief werk, gaan onderhoud doen of krijgen opleidingen", zegt ACV-afgevaardigde Rudy Van De Walle. "Ze vallen niet terug op een uitkering, maar blijven gewoon actief in het bedrijf voor hetzelfde loon." Het gaat om zo'n honderd arbeiders.