Direct naar artikelinhoud

Total waarschuwttegen oliewinning Noordpool

Total vindt dat energiemaat-schappijen niet naar olie mogen boren in Arctische wateren. Het is meteen de eerste keer dat een oliegigant zich publiekelijk uitspreekt tegen oliewinning rond de Noordpool.

Christophe de Margerie, CEO van Total, zei tegen de krant Financial Times dat het risico op een olielek in zo'n kwetsbare ecologische omgeving te groot is. "Oliewinning op Groenland zou een ramp zijn", zei hij in een interview. "Een lek zou het imago van het bedrijf te veel schade berokkenen."

Vorige week was Royal Dutch Shell gedwongen om tijdelijk zijn pogingen stop te zetten om de eerste oliebron in twintig jaar in Alaska aan te boren, toen een stuk veiligheidsmateriaal beschadigd raakte bij tests. Het bedrijf gaf in de voorbije zeven jaar 4,5 miljard dollar uit aan de voorbereidingen van de boringen.

ExxonMobil, het Italiaanse Eni en het Noorse Statoil hebben allemaal contracten ondertekend om naar olie te zoeken in de Russische Noordpoolwateren, andere maatschappijen hebben dan weer concessies in de wacht gesleept om voor Groenland te boren.

De Margerie beklemtoonde dat hij niet principieel gekant is tegen de exploratie van de Noordelijke IJszee. Total heeft een paar gaswinningsbelangen in het gebied, onder meer in het enorme Shtokmanveld in de Russische Barentszzee. Volgens de Totalbaas zijn gaslekken makkelijker te dichten dan olielekken.

Zijn uitlatingen werden toegejuicht door milieuverenigingen, die tegen de aanwezigheid van grote oliemaatschappijen zijn in wat zij beschouwen als een ongerepte wildernis. "De industrie moet gehoor geven aan zijn oproep", zegt Ben Ayliffe, hoofd van de afdeling van Greenpeace die zich bezighoudt met het Noordpoolgebied. "Als je kijkt naar de risico's, dan doen oliemaatschappijen er goed aan hun handen van het gebied af te houden."

Volgens een onderzoek uit 2008 van de US Geological Survey is het Noordpoolgebied goed voor een vijfde van de onontdekte olie- en gasreserves op aarde. Doordat het Noordpoolijs smelt, zijn die meer dan ooit toegankelijk voor de grote maatschappijen. De uitdagingen zijn echter enorm, gaande van ijsbergen met de omvang van uit de kluiten gewassen steden tot stormen, duisternis en verschrikkelijke koude. Bovendien is succes niet gegarandeerd: het Britse exploratiebedrijf Cairn Energy besteedde 1 miljard dollar aan hetverkennen van de Groenlandse wateren maar vond geen commercieel rendabele volumes olie.

De Arctische projecten van Total concentreren zich op Rusland. Behalve belangen in Shtokman heeft het participaties in een aantal ontwikkelingen op land, zoals een groot gasveld in het uiterste noorden van Rusland. De Russische gasmaatschappij Gazprom zei vorige maand dat het Shtokman op stal zet vanwege de hoge kosten. Maar volgens De Margerie mag het wat gewoon doorgaan. "Gazprom heeft me nooit bevestigd dat het project begraven is", zei hij. "De reserves liggen er nog."