Direct naar artikelinhoud

Scholen sturen rekruteerders van Belgisch leger wandelen

De rekruteerders van het Belgisch leger, die in scholen en universiteiten op zoek gaan naar nieuw bloed, zijn niet overal welkom. 'Kortzichtig van die schooldirecties', vindt Kamerlid Gerald Kindermans (CD&V).

Om meer nieuwe soldaten te vinden, maakt Defensie sinds enkele tijd gebruik van mobiele rekruteerders. Die 'active recruiters' trekken van school tot school om laatstejaarsstudenten wat meer uitleg te geven over de jobmogelijkheden bij het leger. Ze bezoeken daarbij zowel secundaire scholen, hogescholen als universiteiten.

Nu blijkt dat bepaalde scholen helemaal niet happig zijn op die bezoekjes. Een schriftelijke vraag van de 'active recruiters' zou bij enkele directeurs tot een duidelijk njet hebben geleid. "Er is zeker geen structureel probleem, maar in sommige scholen is het inderdaad moeilijk voor Defensie om informatie te verstrekken", gaf minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) toe in de kamercommissie.

Volksvertegenwoordiger en partijgenoot Gerald Kindermans vraagt zich openlijk af wat die scholen bezielt om moeilijk te doen. "Dit is toch enorm kortzichtig van die schooldirecties", reageert hij. "Blijkbaar handelen sommige directeurs nog uit een soort nostalgie naar mei '68, toen iedereen ging betogen tegen de raketten en de Koude Oorlog. Die mensen moeten beseffen dat het nu andere tijden zijn."

Kindermans benadrukt dat het geen schande is als jongeren een militaire carrière willen uitbouwen. "Die maatschappelijke aversie tegen het leger in Vlaanderen moet stoppen. Die vooroordelen stroken niet meer met de werkelijkheid. Defensie is een vredesinstantie geworden, die in buitenlandse operaties de vrede uitbouwt en bewaken. Dat is iets helemaal anders dan 'oorlog voeren'."

Welke scholen precies moeilijk doen en om hoeveel onderwijs-instellingen het gaat, is onduidelijk. Wel liet de De Crem weten dat er niet alleen bij middelbare scholen soms tegenwerking is, maar ook bij de hogere onderwijsinstellingen. "Zeker sinds de gelijkstelling van de diploma's door het Bolognadecreet."

Door dat decreet zijn de opleidingen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) gelijkgesteld aan een universitaire studie. Aan de KMS kunnen studenten dus ook een master halen.

De koepel van het katholiek onderwijs is naar eigen zeggen niet op de hoogte over moeilijkheden met de leger-rekruteerders, maar benadrukt dat directeurs hierover autonoom kunnen beslissen. Kris Versluys, directeur onderwijs van de Universiteit Gent, ziet geen probleem. "Elk jaar organiseren we een afstudeerbeurs om de studenten in contact te brengen met het beroepsleven. Defensie is daar altijd meer dan welkom." Andere scholen waren niet bereikbaar voor commentaar. Kindermans hoopt alvast dat de scholen in kwestie in de toekomst zullen bijdraaien. "Rekrutering moet gebeuren op een correcte manier, op school."