Direct naar artikelinhoud

Politie verkiest wapen uit VS boven FN

BRUSSEL

De metaalvakbonden zijn allerminst opgezet dat de federale politie 8.000 pistolen bestelt bij het Amerikaanse Smith&Wesson, in plaats van bij het Belgische FN Herstal. De order werd geplaatst na een Europese aanbesteding. De federale politie verkoos de M&P9 van Smith&Wesson, ter vervanging van de Browning GP35 die geproduceerd wordt bij FN. “FN is een bedrijf dat voor honderd procent in handen is van het Waalse gewest. Dat we deze markt verliezen, roept vragen op”, aldus regionaal ACV-Metaal secretaris Gabriel Smal. “Dit is ook bijzonder slecht nieuws voor het imago van FN Herstal. Hoe gaan we dit wapen nog verkopen aan het buitenland als we moeten toegeven dat onze eigen politie een ander product kiest?”

ABVV-afgevaardigde Guy François vraagt zich af of er geen communautair geurtje rond het dossier hangt: “De bestellingen van politie en leger zijn grotendeels in handen van de Nederlandstaligen. Wil men een Waals bedrijf schade toebrengen? Dit is hoe dan ook slecht nieuws voor de activiteiten en de reputatie van een topbedrijf als FN Herstal.”

Bij de federale politie ontkent men dat de beslissing communautair getint zou zijn. “Het gaat hier om een openbare markt. De beslissing is gevallen na uitgebreide testen op basis van 127 objectieve criteria”, aldus de woordvoerster. “De M&P9 is daar als beste en veiligste wapen uitgekomen.”