Direct naar artikelinhoud

Recordaantal gezinnen aan de deur gezet door energieleverancier

Ondanks de prijsbevriezing kunnen tienduizenden gezinnen hun gas- en elektriciteitsfactuur niet meer betalen. Ze moeten terugvallen op het sociaal tarief. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) lanceert V-testen aan huis.

Steeds meer gezinnen worden buitengezet bij hun leverancier en moeten aankloppen bij de netbeheerders. In Vlaanderen is dat Eandis. Volgens hun recentste cijfers (oktober 2012) vallen 63.546 Vlaamse gezinnen terug op het sociaal tarief voor elektriciteit. En 48.627 gezinnen voor aardgas.

Dat is een record. Twee jaar geleden hadden 'maar' 55.418 gezinnen een sociaal elektriciteitstarief nodig. En 42.248 gezinnen konden hun gasfactuur niet betalen. Telkens een stijging met twaalf procent.

"Jaar na jaar groeit het aantal klanten bij de netbeheerders", reageert Simon Van Wijmeersch, de woordvoerder van Eandis. "We zitten momenteel op een recordaantal. Daar kun je niet omheen. Anderzijds: de instroom lijkt de laatste tijd wel verminderd."

Energieleveranciers kunnen tussen begin december en eind maart geen klanten met betalingsachterstand dumpen. Soms wordt gefluisterd dat Electrabel en co daarom tijdens de herfstmaanden grote kuis houden. Maar dat klopt dus niet, verzekert Eandis.

"In onze statistieken is daarvoor geen enkel bewijs te vinden", vervolgt Van Wijmeersch. "Electrabel zet - in absolute cijfers - het meeste gezinnen buiten, maar dat heeft vooral te maken met hun groot klantenbestand. Over slechte wil kun je niet spreken."

Vergelijkingstest

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil het aantal gezinnen met sociale energietarieven snel terugbrengen. Dat tarief is immers niet het goedkoopste. Het is een gemiddelde van de laagste tarieven van alle leveranciers. "Mensen moeten zo snel mogelijk opnieuw naar de commerciële markt. In hun eigen belang, want het scheelt in de portefeuille", zegt haar woordvoerder Gorik Van Holen.

Van den Bossche heeft twee maatregelen klaar. Ten eerste lanceert ze V-testen aan huis. Sociale economiebedrijven zullen binnenkort enkele duizenden huisbezoeken doen bij gezinnen met betalingsproblemen. Vandaag geven hun specialisten al verschillende besparingstips. Voortaan komt daar ook verplicht een V-test bij. Dat is een online vergelijkingstest via de website van de Vlaamse energiewaakhond VREG.

Zwarte lijsten

Ten tweede worden de 'zwarte lijsten' bij de leveranciers aangepakt. In het verleden zagen energieleveranciers welke klanten al betalingsproblemen hadden. "Zo ontstond een soort zwarte lijst. Niemand wou die gezinnen een contract aanbieden", verduidelijkt Van Holen.

"We pasten de wetgeving onlangs aan. Leveranciers kunnen voortaan niet meer achterhalen welke gezinnen ooit op het sociaal tarief terugvielen."

Electrabel ontkent het bestaan van zwarte lijsten. "Bij ons circuleren geen lijsten", reageert woordvoerster Sarah De Bruyn. "We doen net alles om mensen in financiele moeilijkheden te helpen."

De Frans-Belgische energiereus stelde vorige week een nieuw plan tegen energiearmoede voor. Een miljoen euro wordt opzij gezet voor minderheidsparticipaties in sociale ondernemingen die zich toeleggen op renovatie en bouw van energiezuinige woningen.

Electrabel heeft de Koning Boudewijnstichting gevraagd om de eerste projecten te selecteren. Er komt ook een Belgisch observatorium voor energiearmoede, geleid door professor Jan Vranken van de Universiteit Antwerpen. Het doel: "een betere opvolging van de problemen".

Lampiris en Eneco winnen

Lampiris en Eneco, twee kleinere energieleveranciers, doen de laatste dagen gouden zaken. De voorbije week won Lampiris drie tot vier keer meer nieuwe klanten dan normaal. Volgens topman Tom Van de Cruys heeft dat alles te maken met de onrust rond de prijsbevriezing. "Consumenten hebben de voorbije weken weer ontdekt dat de gastarieven enorm uiteenlopen. Wie vergelijkt, ziet dat je honderden euro's kan besparen dankzij een overstap naar een kleinere energieleverancier." Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco, heeft het over een verdrievoudiging van hun aantal nieuwe klanten. Grote verliezers zijn allicht Electrabel en Luminus, de twee dominante spelers op de energiemarkt.