Direct naar artikelinhoud

Strijd om grondwet Egypte verscherpt

Het conflict rond de Egyptische grondwet verscherpt. President Morsi schreef zaterdag een referendum uit over de omstreden ontwerpgrondwet, te houden op 15 december. Het constitutionele hof maakte zondag bekend het werk neer te leggen.

Het hof had eerder aangekondigd zondag een oordeel te zullen vellen over de wettigheid van de commissie die de nieuwe grondwet heeft opgesteld. De rechters konden echter het door demonstrerende aanhangers van Morsi belegerde gerechtsgebouw niet in, omdat ze vreesden voor hun veiligheid. Daarop stelden ze de uitspraak uit. Later kondigden de magistraten een algehele staking van hun werkzaamheden aan. Daarmee wil het hof protesteren tegen 'psychische druk'.

Vanaf zaterdagavond hadden duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap en president Morsi zich verzameld rond het gerechtsgebouw aan de Nijloever in de hoofdstad Caïro. De boze menigte belette rechters de toegang.

In het referendum over het grondwetsconcept zegt president Morsi dan weer een reuzenstap naar democratisch bestuur te zien. "Ik bid tot God en hoop dat dit een nieuwe dag zal worden voor de democratie in Egypte", zei de president in een op de televisie uitgezonden toespraak. Hij riep daarin op tot een nationale dialoog.

De woedende oppositie vreest onder meer dat het grondwetsontwerp minderheden in Egypte in het nauw zal brengen.

Terwijl aanhangers van Morsi elders in de hoofdstad protesteren, houden zijn tegenstanders nog altijd het Tahrirplein bezet.