Direct naar artikelinhoud

Belgische ontwikkelingshulp stijgt sterk in 2008

Brussel l België gaf in 2008 meer dan 13 procent extra uit aan Ontwikkelingssamenwerking. Uit Oeso-cijfers blijkt dat er meer geld dan ooit ging naar de derde wereld. Maar 11.11.11 is ongerust over de toekomst.

In totaal werd in 2008 ongeveer 90 miljard euro uitgegeven aan ontwikkelingshulp. Dat is volgens de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een "historisch record". Het is ongeveer 10 procent meer dan in 2007. Het bedrag is goed voor ongeveer 0,3 procent van het Bruto Binnenlands Product van de 22 landen van het Ontwikkelings-samenwerkingscomité, waarin de meeste industrielanden vertegenwoordigd zijn. Slechts vijf landen halen de doelstelling van 0,7 procent: Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Nederland en Zweden.

Het Belgische budget steeg sterk, maar bleef met 0,47 procent van het bbp wel onder de doelstelling van 0,5 procent. Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11, sprak gisteren van "mooie cijfers", maar wees tegelijk op de grote uitdaging die de regering nu wacht. "Het wordt niet makkelijk om ondanks de economische crisis toch 2,2 miljard euro extra uit te geven, zodat de regering haar doelstelling van 0,6 haalt. Maar het is wel hoogst nodig."

Vanden Berghe wijst erop dat de ontwikkelingslanden de steun meer dan ooit nodig hebben. "De kapitaalstromen naar die landen kunnen ten gevolge van de crisis halveren", zegt hij. "De investeringen zullen dalen, de geldstromen van migranten zullen terugvallen en de leningen zullen teruglopen. Daarom is het zo belangrijk dat de ontwikkelingsbudgetten op peil blijven en zelfs stijgen. Elk procent groeivertraging zorgt voor 20 miljoen extra armen."

Daarom is 11.11.11 niet tevreden over de evolutie van de budgetten in de rest van Europa. "Heel wat landen zitten niet op schema", zegt Vanden Berghe. "En het dreigt nog erger te worden. Tot nu toe heeft men de budgettaire problemen niet afgewenteld op Ontwikkelingssamen-werking. Maar dat dreigt te veranderen. Uit Ierland en Italië zijn de eerste negatieve berichten al opgedoken." (RG)